16:18 / 08.02.2021.

Autor: P.F./Hina

Cjepivo Biontech/Pfizer djeluje i protiv mutirajućih sojeva

Bočice Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv Covid-19

Bočice Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv Covid-19

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Cjepivo tvrtki Biontech i Pfizer prema najnovijoj studiji djeluje i protiv mutirajućih sojeva koronavirusa koji su se pojavili u Južnoj Africi i Velikoj Britaniji, priopćile su te tvrtke u ponedjeljak.

- Studija objavljena u stručnom časopisu Natural Science pokazuje da cjepivo Biontech/Pfizer neutralizira nove sojeve koronavirusa, stoji u zajedničkom priopćenju Biontecha i Pfizera.

Istraživanje Pfizera s kraja siječnja, koje je proveo institut u Teksasu, već je pokazalo djelovanje cjepiva protiv mutirajućih virusa. Časopis Natural Science sada je objavio istraživanja eksternih laboratorija, koje također potvrđuju djelotvornost cjepiva protiv mutirajućih sojeva koronavirusa.

U časopisu se navodi kako je sada potrebno daljnje kliničko promatranje kako bi se dobila dodatna saznanja o djelovanju cjepiva Biontech/Pfizer na te sojeve.

Novi sojevi koronavirusa dokazani su i u više saveznih pokrajina u Njemačkoj. Zbog pojave novih sojeva koji se šire brže od starijeg, stručnjaci dovode u pitanje ukidanje strogih mjera zatvaranja usprkos padu broja novozaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!