14:05 / 31.03.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Cjepivo BioNTech/Pfizer sto posto učinkovito u populaciji od 12 do 15 godina

Cjepivo BioNTech/Pfizer

Cjepivo BioNTech/Pfizer

Foto: Carlos Osorio / Reuters

Cjepivo protiv Covida-19 koje su razvili njemački laboratorij BioNTech i američki farmaceutski div Pfizer visoko je učinkovito među mladima i djecom, pokazala je nova studija.

Cjepivo je imalo stopostotnu učinkovitost i "snažan odgovor antitijela" među djecom u dobi od 12 do 15 godina, stoji u zajedničkoj izjavi dviju tvrtki. Studija je obuhvatila 2.260 djece  i među sudionicima bilo je malo nuspojava.

Dvije tvrtke objavile su da će tražiti hitno odobrenje za korištenje cjepiva među mladima u Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji.

Nadaju se da će imunizacija djece i mladih početi prije početka nove školske godine.

Trenutačno je BioNTech/Pfizerovo cjepivo u Europskoj uniji odobreno za populaciju stariju od 16 godina.

Cjepivo Pfizer/BioNTech temelji se na inovativnoj tehnologiji RNA glasnika i prvo je cjepivo koje je na Zapadu odobreno protiv Covida-19 krajem 2020. godine. Od tada njime su cijepljeni milijuni u više od 65 zemalja.

Studija koja je obuhvatila 1,2 milijuna ljudi u Izraelu u realnom vremenu pokazala je da je učinkovito 94 posto.

Djeca su manje izložena težim oblicima oboljenja i manje prenose Covid-19 kad je riječ o mlađima (manje od deset godina). Cijepljenje djece stoga nije bilo prioritet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!