12:39 / 01.10.2020.

Autor: I.D./HINA

Cjepivo tvrtke Moderna neće biti dostupno do američkih izbora

Foto: ilustracija/REUTERS/Lisi Niesner

Foto: ilustracija/REUTERS/Lisi Niesner

Foto: - / REUTERS

To je pljuska nadama predsjednika Donalda Trumpa da će imati spremno cjepivo prije izbora kako bi njegova kampanja dobila toliko željeni poticaj.
Američka biotehnološka tvrtka Moderna neće tražiti hitnu autorizaciju za svoje cjepivo protiv koronavirusa do američkih predsjedničkih izbora, CEO kompanije Stephane Bancel rekao je u srijedu Financial Timesu. ➡️ Trump pritišće zdravstvo da razviju cjepivo prije izbora
➡️ Sve o koronavirusu

To je pljuska nadama predsjednika Donalda Trumpa da će imati spremno cjepivo prije izbora kako bi njegova kampanja dobila toliko željeni poticaj.

Stephane Bancel rekao je novinarima: "25. studenog ćemo imati dovoljno informacija za hitnu autorizaciju koje možemo poslati Agenciji za hranu i lijekove (FDA) - ako se pretpostavi da su dokazi o sigurnosti dobri, to jest da je cjepivo sigurno".

Trump, čija je podrška opala zbog njegova nošenja s krizom uzrokovanom koronavriusom, učestalo je davao do znanja da bi cjepivo moglo biti spremno do izbora 3. studenoga.

To je zabrinulo stručnjake da bi se Trumpova administracija mogla pokušati umiješati u kontrolni proces razvoja cjepiva iz političkih razloga. Trump je tvrdnju o spremnosti cjepiva prije izbora ponovio i u utorak navečer tijekom debate s Joeom Bidenom.

Cjepivo tvrtke Moderna jedno je od 11 eksperimentalnih cjepiva protiv koronavirusa u finalnim ispitivanjima. Još jedno razvija Pfizer, čiji je direktor Albert Bourla kazao da bi njegova tvrtka mogla imati jasan odgovor do listopada hoće li njihovo cjepivo funkcionirati prije izbora.

Većina stručnjaka skeptična je prema tvrdnji, vjerujući da testiranja koja traju neće imati dostatne statističke podatke da dokažu sigurnost i efikasnost lijeka do tog trenutka.

U razgovoru s Washington Postom u utorak, Bourla je zanijekao da pokušava podilaziti predsjedniku svojom izjavom o cjepivu.

- Za mene, izborni dan je običan dan. Kraj listopada je običan dan. Tako funkcioniramo. Ako možemo predstaviti cjepivo ranije, učinit ćemo to, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!