22:11 / 18.08.2020.

Autor: I.D./HINA

Član Hezbolaha proglašen krivim za ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Haririja

Foto: REUTERS/Special Tribunal for Lebanon

Foto: REUTERS/Special Tribunal for Lebanon

Foto: - / REUTERS

Salim Ajaš (56) osuđen je u odsustvu na sudu u Nizozemskoj zbog uloge koju je imao u samoubilačkom bombaškom napadu u Bejrutu u kojem su poginule 22 osobe, uključujući bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja.
Posebni sud u Libanonu proglasio je u utorak jednog pripadnika šijitskog pokreta Hezbolaha krivim za ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja 2005., dok je trojicu suoptuženika oslobodio krivnje.

Salim Ajaš (56) osuđen je u odsustvu na sudu u Nizozemskoj zbog uloge koju je imao u samoubilačkom bombaškom napadu u Bejrutu u kojem su poginule 22 osobe, uključujući sunitskog milijardera Hararija, koji se kandidirao za drugi mandat na čelu libanonske vlade.

- Prvostupanjsko vijeće proglašava Ajaša krivim izvan svake sumnje da je jedan od počinitelja namjernog ubojstva Rafika Haririja, rekao je predsjedavajući sudac David Re.

Kazna će mu biti izrečena kasnije. Prijeti mu doživotni zatvor ako bude izručen sudu.

- Nakon šest godina sudskog postupka, iskreno se nadamo da će vam današnja presuda omogućiti da se pomirite s gubitkom, poručio je sudac žrtvama i njihovim obiteljima.

Saslušavši gotovo 300 svjedoka i proučivši dokaze na više od 3000 stranica, suci su naposljetku ipak zaključili da nema dovoljno dokaza da krivima proglase i trojicu suoptuženika, Hasana Merhija, Huseina Oneisija i Asada Sabru.

Suci su naglasili i da ne postoji nijedan dokaz koji bi upućivao na izravnu vezu između tog napada i Sirije ili Hezbolaha.

Presuda temeljena na korištenju mobitela

Presuda Ajašu, glavnom sumnjivcu, temelji se u cijelosti na njegovu korištenju mobitela u organizaciji samoubilačkog bombaškog napada u kojem je poginuo Hariri.

Hariri, premijer do listopada 2004. kada je podnio ostavku, poginuo je u veljači 2005. kada je bombaš samoubojica raznio kombi pun eksploziva pri prolasku blindiranog konvoja priobalnoj cesti u Bejrutu. Pritom je ozlijeđeno bilo 226 ljudi.

Njegova smrt, za koju su u početku bila optuživana četvorica prosirijskih libanonskih generala, izazvala je val prosvjeda koji su doveli do povlačenja sirijskih postrojbi nakon gotovo 30 godina prisustva u Libanonu.

Hezbolah odbacuje svaku odgovornost za taj napad i ne priznaje posebni sud u Leidschendamu, nedaleko od Den Haaga, koji je uspostavljen rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a.

Nijedan optuženik nije izručen sudu pa im se sudilo u odsustvu.

Na presudu se mogu žaliti i tužiteljstvo i obrana. Ajaš je proglašen krivim za namjerno ubojstvo i da je bio na čelu skupine koja je izvela napad.

Suci su naveli i da su uvjereni da je Ajaš, optužen da je upleten u još tri napada na političare 2004. i 2005., imao veze s Hezbolahom.

- Sirija i Hezbolah možda su imali motive da eliminiraju Haririja i njegove političke saveznike, ali ne postoji nijedan dokaz da su čelnici Hezbolaha bili upleteni u Haririjevo ubojstvo i ne postoji nijedan izravni dokaz za sirijsku upletenost, rekao je sudac Re.

Sud minutom šutnje odao počast žrtvama eksplozije u Bejrutu

Husein Oneisi (46) i Asad Sabra (43 ) bili su optuženi jer su snimili lažnu video kasetu na kojoj je odgovornost za zločin preuzela jedna fiktivna skupina.

Hasan Habib Merhi (54) također je bio optužen po nekoliko točaka kao što su sudjelovanje u terorističkom činu i uroti u cilju njegova izvođenja.

Mustafa Badredin, glavni sumnjivac smatran mozgom napada, u međuvremenu je umro pa mu nije suđeno.

Sud je na početku ročišta u utorak minutom šutnje odao počast žrtvama strašne eksplozije koja se dogodila 4. kolovoza u Bejrutu u kojoj je poginulo najmanje 177 ljudi, a više od 6500 je ozlijeđeno.

Sud je zbog toga odgodio čitanje presude, predviđeno po prvim planovima za 7. kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!