17:03 / 22.10.2018.

Autor: G.Ž./B.S.LJ./HRT

CNN izvještava o Khashoggijevom dvojniku, zaručnici zaštita

Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi

Foto: - / -

Nastavlja se istraga ubojstva novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj.
Nastavlja se istraga ubojstva novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj. CNN je objavio da je u posjedu ekskluzivne snimke nadzora, koja je postala dijelom istrage turske vlade, a koja pokazuje da muškarac napušta Saudijski konzulat kroz stražnja vrata, noseći Khashoggiovu odjeću, lažnu bradu i naočale. CNN izvještava i da je dvojnik trebao poslužiti da se zataška ubojstvo.

Turski istražitelji pretražuju automobil saudijskog konzulata, pronađen u podzemnoj garaži u Istanbulu. Ondje je ostavljen prije dva tjedna, nakon ubojstva novinara čije tijelo nikad nije pronađeno.

- Saudijska Arabija: Ne znamo gdje je Khashoggijevo tijelo

Neki turski zaposlenici rekli su kako su dobili naputak da se tijekom dolaska Jamala Khashoggija u konzulat ne pojavljuju na poslu. Khashoggijevoj zaručnici, koja je o ubojstvu obavijestila medije, dodijeljena je 24-satna zaštita.

Nakon više suprotnih objašnjenja Rijada o tome što se dogodilo saudijski ministar vanjskih poslova ubojstvo žestokog kritičara njihova režima nazvao je "velikom i teškom pogreškom", no stao je u zaštitu prijestolonasljednika.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ustraje na temeljitoj istrazi. "Razgovarao sam o slučaju sa saudijskim kraljem Salmanom i sinoć s predsjednikom Trumpom. Sada ćemo slučaj razmotriti i na sastanku našeg kabineta", rekao je.

Suočen s novim inkriminirajućim dokazima, saudijski režim po drugi je put promijenio iskaz, 18 su dana tvrdili da je Khashoggi sigurno napustio konzulat, zatim da je ubijen tijekom sukoba u konzulatu, a prema najnovijoj verziji saudijskog ministra vanjskih poslova - riječ je o ubojstvu iza kojeg stoji odmetnuta skupina.

"Pojedinci koji su to učinili, napravili su to izvan svojih ovlasti. Napravljena je strašna pogreška na koju se nadovezao i pokušaj prikrivanja. To je neprihvatljivo za svaku vladu", rekao je Abdel al-Jubeir, saudijski ministar vanjskih poslova.

Kaže i da nalog za ubojstvo nije izdao saudijski prijetolonasljednik Mohammed bin Salman. No list Yeni Safak, blizak turskoj vladi, tvrdi kako raspolaže informacijama da je ured prijestolonasljednika primio četiri telefonska poziva iz konzulata neposredno nakon ubojstva.

"Suočeni smo sa situacijom monstruoznog planiranja i pokušaja zataškavanja. Iz ove perspektive riječ je o vrlo kompliciranom ubojstvu", kaže Omer Celik, glasnogovornik vladajuće turske stranke AKP.

Sa zapada i dalje stižu oštre osude. Sve dok postoje nejasnoće o okolnostima ubojstva, Njemačka je odlučila obustaviti isporuku oružja Saudijskoj Arabiji vrijednog više od 400 milijuna eura, a pozvala je i druge članice Europske unije da slijede njezin primjer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!