15:04 / 23.05.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

CNN prekinuo suradnju sa senatorom Santorumom nakon komentara o Indijancima

CNN prekinuo suradnju sa Santorumom

CNN prekinuo suradnju sa Santorumom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Televizijska mreža CNN otkazala je suradnju bivšemu američkom republikanskom senatoru Ricku Santorumu, nakon što su njegovi komentari o starosjedilačkoj indijanskoj kulturi pokrenuli brojne kritike.

- Mi smo ovu naciju stvorili ni iz čega. Mislim, ovdje nije bilo ničega. Hoću reći, da, imamo Indijance, ali, iskreno, u američkoj kulturi nema mnogo indijanske kulture, rekao je Santorum u travnju na skupu konzervativne organizacije pod nazivom Zaklada mlade Amerike.

CNN je nakon Santorumove izjave bio izložen pritisku da ga se otpusti kao političkog komentatora, što je mreža i učinila u subotu.

- Kad sam potpisao ugovor s CNN-om, mislio sam da ću moći iznositi mišljenja i komentare koje tipični gledatelji CNN-a ne čuju baš često. Cijenim priliku koju mi je CNN pružio u protekle četiri godine, objavio je Santorum na Twitteru.

Udruga američkih Indijanaca nedugo nakon Santorumova istupa pozvala je novinare, potomke starosjedilaca da izbjegavaju suradnju s CNN-om, od kojeg su zatražili da ga otpusti.

Kad je Santorum početkom svibnja gostovao u emisiji CNN-a "Cuomo Prime Time", voditelj Chris Cuomo zamolio ga je da prokomentira slučaj.

Santorum je tada priznao da su njegovi komentari bili netočni i da je pogriješio.

- Način na koji smo se odnosili prema američkim starosjediocima bio je strašan. U suprotnosti je sa svime za što sam se ikada dosad borio u Kongresu, rekao je CNN-u.

- Jednostavno sam govorio o temeljnim dokumentima Sjedinjenih Država, a ne o kolonijama, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!