07:18 / 29.08.2020.

Autor: Hina/HRT

Cohenovi nasljednici protiv upotrebe pjesme Aleluja na Trumpovim skupovima

Marie-Pierre Ayoul/Pixabay

Marie-Pierre Ayoul/Pixabay

Foto: - / -

Cohen je umro 2016. u 82. godini života, a Aleluja, je prvi put objavljena 1984. godine i postala njegova najizvođenija pjesma.
Posjednici autorskih prava Leonarda Cohena priopćili su da razmatraju pravnu akciju zbog upotrebe Cohenove pjesme Aleluja na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji (RNC), nazvavši to drskim pokušajem politiziranja pjesme.

Kantautorica Tori Kelly izvela je Aleluju tijekom vatrometa u četvrtak navečer nakon čega je uslijedio govor predsjednika Republike Donalda Trumpa za republikansku nominaciju.

Drugu, operniju verziju, izveo je pred kamerama američki tenor Christopher Macchio.

Cohenovi nasljednici u izjavi su rekli da su "iznenađeni i zaprepašteni" korištenjem pjesme, rekavši da su izričito odbili zahtjev RNC-a da se služi njome. Nazvali su odluku RNC-a "prilično hrabrim pokušajem politiziranja i iskorištavanja na tako očajan način", jedne od najvažnijih Cohenovih pjesama, i dodali da istražuju pravne mogućnosti u vezi s tim.

- Da je RNC zatražio pjesmu You Want it Darker, za koju je Leonard Cohen 2017. osvojio posthumni Grammy, možda bismo razmotrili da je izvedu - dodaje se u izjavi.

Cohen je umro 2016. u 82. godini života, a Aleluja, je prvi put objavljena 1984. godine i postala njegova najizvođenija pjesma.

Rolling Stones, Neil Young, Tom Petty, Rihanna, Elton John, Adele i Queen nalaze se među desecima glazbenika koji su odbijali ili tražili da se njihova glazba prestane koristiti na Trumpovim skupovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!