COP26: Kina i SAD postigle dogovor o "jačanju klimatske akcije"

10.11.2021.

22:00

Autor: V.G./HRT/Hina

Xie Zhenhua

Xie Zhenhua

Foto: Jeff J Mitchell / REUTERS

Kina i Sjedinjene Države dogovorile su "zajedničku deklaraciju o jačanju akcije za klimu", objavio je u srijedu u Glasgowu kineski izaslanik za klimu, Xie Zhenhua.

- Dvije strane priznaju jaz između sadašnjih napora i ciljeva Pariškog sporazuma, tako da ćemo zajedno pojačati klimatsku akciju, izjavio je kineski dužnosnik novinarima na konferenciji o klimi COP26 u Glasgowu.

Sporazum pokazuje "da je suradnja jedini put za Kinu i Sjedinjene Države", naglasio je Xie.

Kina stvara najviše stakleničkih plinova na svijetu, a Sjedinjene Države ju slijede.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je došao u Glasgow na početku konferencije COP26 prošlog tjedna, nedolazak svog kineskog kolege Xi Jinpinga nazvao je "velikom pogreškom".

- Kao dvije najveće svjetske sile, Kina i Sjedinjene Države moraju preuzeti odgovornost i raditi zajedno i s drugim stranama u borbi protiv klimatskih promjena, izjavio je kineski izaslanik.

Sporazum koji su u srijedu na COP26 objavile Kina i Sjedinjene Države o jačanju klimatskih ambicija, je "korak u dobrom smjeru", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

- Pozdravljam današnji sporazum između Kine i Sjedinjenih Država o zajedničkom radu na poduzimanju ambicioznijih mjera za klimu tijekom ovog desetljeća, napisao je na Twitteru i naglasio da rješavanje "klimatske krize zahtijeva međunarodnu suradnju i solidarnost".

Sporazum SAD-a i Kine pozdravio je i europski povjerenik za klimatsku politiku Frans Timmermans rekavši da će to pomoći zemljama da postignu dogovor na klimatskom samitu UN-a.

- Stvarno je ohrabrujuće vidjeti da su te zemlje koje su bile u sukobu u toliko mnogo područja pronašle zajednički jezik oko najvećeg izazova s kojim se čovječanstvo danas suočava, rekao je Timmermans za Reuters.

- To također pokazuje da SAD i Kina znaju da ova tema nadilazi druga pitanja. I svakako nam pomaže ovdje na COP-u da postignemo dogovor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!