COP26: U nacrtu klimatskog sporazuma poziva se države da povećaju ciljeve

10.11.2021.

09:35

Autor: M.M./HRT/Hina

Nacrt klimatskog sporazuma poziva države da povećaju klimatske ciljeve

Nacrt klimatskog sporazuma poziva države da povećaju klimatske ciljeve

Foto: Christopher Furlong / Reuters

Ujedinjeno Kraljevstvo, domaćin UN-ova summita COP26 o klimatskim promjenama u Glasgowu, objavilo je nacrt političke odluke o kojoj će se na skupu pregovarati sljedećih nekoliko dana, pozvavši zemlje da ojačaju svoje nacionalne klimatske planove do kraja 2022.

U prvom nacrtu "odluke o COP-u" od država se traži da "preispitaju i ojačaju ciljeve za 2030. u svojim nacionalno određenim doprinosima, prema potrebi za usklađivanje s temperaturnim ciljem Pariškog sporazuma do kraja 2022.".

U nacrtu se, uz to, države podsjeća da, prema Pariškom sporazumu, mogu dati nova, ambicioznija klimatska obećanja u bilo kojem trenutku i prvi se put pozivaju zemlje da postupno ukinu subvencije za ugljen i fosilna goriva.

Pomno se prati što bi moglo obvezati zemlje da učine sve kako bi premostile jaz između svojih trenutačnih klimatskih ciljeva i ambicioznijeg djelovanja, za koje znanstvenici kažu da je potrebno kako bi se spriječile katastrofalne razine zagrijavanja.

Diplomati iz gotovo 200 zemalja predstavljenih na summitu COP26 pregovarat će o konačnom tekstu koji bi svi bili spremni potpisati kada skup završi ovog vikenda.

Siromašnije, klimatski osjetljive zemlje pozvale su da se ograniči zagrijavanje na 1,5 Celzijevih stupnjeva. Porast temperature, kako znanstvenici kažu, blizu je katastrofe.

Pritisak na redovitije revizije klimatskih planova smatra se nužnim jer bi trenutačna obećanja zemalja za 2030. izazvala zagrijavanje od 2,4 Celzijeva stupnja.

U nacrtu, koji je UN objavio malo prije 6 sati po srednjoeuropskom vremenu, države se također pozivaju da "ubrzaju postupno ukidanje subvencija za ugljen i fosilna goriva", što je zahtjev zagovornika borbe protiv klimatskih promjena, a razvijene zemlje "pozivaju se na hitno povećanje financijske potpore zemljama u razvoju, da odgovore na njihove potrebe za prilagodbom na utjecaj klimatskih promjena".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!