Aktivisti se okupili iz solidarnosti s "ušutkanim" borcima za ljudska prava

10.11.2022.

14:29

Autor: T.V./HRT/Hina

Aktivisti se okupili iz solidarnosti s "ušutkanim" borcima za ljudska prava

Aktivisti se okupili iz solidarnosti s "ušutkanim" borcima za ljudska prava

Foto: Mohamed Abd El Ghany / REUTERS

Odjeveni u bijelo, deseci aktivista okupili su se u četvrtak iz solidarnosti s aktivistima diljem svijeta koji su izgubili živote ili su zatvoreni zbog borbe za okoliš ili ljudska prava.

Skup se odvijao tijekom UN-ove klimatske konferencije, poznatije kao COP27, u egipatskom crnomorskom odmaralištu Šarm el-Šeik.

Prosvjednici su podigli višejezični transparent na kojem je pisalo: "Nema klimatske pravde bez ljudskih prava. Nismo poraženi."

Neki prosvjednici su stavili bijeli povez preko usta iz solidarnosti prema borcima za ljudska prava koje su opisali kao "ušutkane i potlačene".

Za Lise Masson, ekološku aktivisticu iz Britanije, skup je želio poslati dvostruku poruku.

- Da ne može biti klimatske pravde bez ljudskih prava i da je društvena pravda vrlo duboko povezana s klimatskom pravdom, rekla je agenciji dpa.

U Egiptu, bijelu uniformu nose zatvorenici u iščekivanju suđenja.

- Uzeli smo bijeli simbol iz predanosti za više globalne klimatske pravde i društvene pravde, rekla je Masson. Ne radi se samo o političkim zatvorenicima ovdje, nego i o borcima za okoliš i ljudska prava svugdje u svijetu koji su ubijeni, nestali ili se nalaze iza rešetaka. To je globalni problem na koji danas želimo skrenuti pozornost, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!