Francuska: Cilj obuzdavanja rasta temperature na umoru

19.11.2022.

Zadnja izmjena 12:22

Autor: T.V./HRT/Hina

Pregovarači nastoje doći do sporazuma o klimi

Pregovarači nastoje doći do sporazuma o klimi

Foto: Mohamed Abd El Ghany / REUTERS

Pregovarači na globalnoj konferenciji o klimi (COP27), koja već dva tjedna traje u Egiptu, nastoje u subotu doći do nekog sporazuma nakon što se skup zbog razmimoilaženja oko nekih ključnih pitanja, posebice financijske prirode, morao produljiti. Francuska je priopćila da pregovori još uvijek nisu urodili sporazumom koji bi obuzdao rast temperature na globalnoj razini.

- Ne možemo dopustiti da naš cilj o ograničavanju globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje umre u Šarm-el-Šeiku, napisala je ministrica energetike Agnes Pannier-Runacher na Twitteru.

Europska unija je upozorila da će se povući iz pregovora o klimi ukoliko ako ishod ne bud zadovoljavajući, ali još uvijek vjeruje da je soporazum moguć.

- Moramo napredovati, a ne nazadovati i svi europski ministri su spremni povući se ako ne postignemo rezultat koji svijet očekuje - da učinimo nešto po pitanju klimatske krize, rekao je povjerenik EU-a za klimu Frans Timmermans

Pozvao je strane na recipročne napore kako bi sporazum ugledao svijetlo dana, naročito kada se radi o financiranju siromašnih zemalja pogođenih klimatskim nepogodama.

- Vjerujemo da je pozitivan rezultat nadohva ruke. No brinu nas neke stvari koje smo vidjeli i čuli u posljednjih 12 sata, rekao je Timmermans. Radije nećemo donijeti nikakvu odluku nego da donesemo lošu odluku, dodao je, upozorivši da su EU ministri, ako bude potrebno, spremni napustiti konferenciju bez završne deklaracije.

Sameh Šukri, egipatski ministar vanjskih poslova i predsjednik samita COP27, pozvao je delegacije skoro 200 zemalja da pokažu da su "dorasli ovoj prilici" jer je uspjeh konferencije doveden u pitanje.

- Potrebno je, kazao je Šukri, da pokažu odlučnost u postizanju konsenzusa. Sada je to na volji svih strana. Strane su te koje moraju pokazati da su dorasle prilici i preuzeti odgovornost i uskladiti područja od zajedničkog interesa, rekao je Šukri. U nacrtu deklaracije cilj od 1,5 stupnjeva Celzija je zadržan, kazao je Šukri.

Pregovarači na globalnoj konferenciji o klimi (COP27), koja već dva tjedna traje u Egiptu, nastoje u subotu doći do nekog sporazuma nakon što se skup zbog razmimoilaženja oko nekih ključnih pitanja, posebice financijske prirode, morao produljiti.

COP27: Pregovarači nastoje doći do sporazuma o klimi

Dvotjedna konferencija, poznata kao COP27, trebala je završiti u petak u egipatskom ljetovalištu Šarm El-Šeiku, ali je produljena kako bi se omogućilo više vremena za razgovore u jeku podjela među pregovaračima.

Sve je dodatno zakomplicirala činjenica da je posebni američki izaslanik za klimu John Kerry pozitivan na koronu, nakon što je održao niz bilateralnih sastanaka s kolegama iz Kine, EU-a, Brazila i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ishod konferencije, piše Reuters, uvelike predstavlja test odlučnosti svijeta u borbu protiv klimatskih promjena, u trenutku kad rat u Europi i neobuizdana inflacija odvlače međunarodnu pažnju.

Nacrt rezolucije objavljen u petak potvrđuje prijašnja obećanja o ograničavanju globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje, ali u njoj su ključna pitanja ostala neriješena.

Posebice se to odnosi na neslaganje između bogatih i siromašnih zemalja oko pomoći zemljama koje već trpe posljedice drastične promjene klime, uključujući razorne poplave, suše, šumske požare i snažne oluje.

Plaćanje naknade za štetu uzrokovanu klimatskim promjenama siromašnijim zemljama se pokazalo kao kamen spoticanja u središtu razgovora pod vodstvom UN-a.

Delegati konferencije su se složili da se pitanje, poznato kao financiranje gubitaka i štete, prvi put stavi na dnevni red, a EU je kasno u četvrtak rekao da će podržati zahtjev skupine G77, koalicije 134 zemlje u razvoju, o uspostavi tzv. fonda za gubitke i štete.

Zemlje u razvoju već dugo zahtijevaju stvaranje financijskog mehanizma za nadoknadu štete izazvane klimom u zemljama s niskim prihodima.

Međutim, spremnost EU-a na kompromis znači i određene uvjete. Prvo, od tog novca moraju koristi imati najugroženije zemlje, čime bi se spriječilo da Kina, najveći globalni emiter, ima koristi od tog fonda. Štoviše, zemlje traže da Kina pridonosi tom fondu.

Delegati sada čekaju kako će na to odgovoriti SAD i Kina.

Indija se nada da će se u sporazumu od zemalja zatražiti da postupno dokinu upotrebu svih fosilnih goriva, a ne samo ugljena, no tome se opiru zemlje bogate resursima, posebice afričke.

Sporazum na konferenciji COP27 moraju podržati sve zemlje od skoro 200 njih koje su nazočne na samitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!