01:11 / 16.03.2018.

Autor: HRT

Čović: BiH će trebati preustroj na putu k EU, prvi test izborni zakon

-

-

Foto: - / -

Ne postoji hrvatsko pitanje u BiH. Postoji pitanje BiH i njezinog funkcioniranja i unutar toga je pitanje Hrvata kao jednoga od tri ravnopravna konstitutivna naroda kojima se treba osigurati legitimno predstavljanje, kazao je Čović.
Predsjedavajući BiH Predsjedništva i čelnik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je u Neumu da će ta država morati doživjeti preustroj kako bi se priključila ostalim državama jugoistoka Europe na putu prema EU. Prvim testom ocijenio je izmjene izbornog zakona koje bi uvažile i mogućnost izbora legitimnih narodnih predstavnika.

Mi ćemo evidentno uskoro biti prinuđeni, kako bi došli do 2025. da zajedno sa zemljama jugoistočne Europe budemo dio paketa europskih integracija, napraviti ustroj koji će biti mnogo racionalniji, učinkovitiji, a što u osnovi znači jeftiniji. Istodobno do kraja trebamo uvažiti elemente potrebne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda kao temelja koja ih definira kao natkrovljujuće načelo za sve ustave u BiH, rekao je Čović na konferenciji za novinare održane na marginama znanstveno-stručnog skupa naziva 'Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu'. Pri tome je istaknuo kako je hrvatsko pitanje sastavni dio puno složenijeg pitanja moderne i demokratske BiH.

Ne postoji hrvatsko pitanje u BiH. Postoji pitanje BiH i njezinog funkcioniranja i unutar toga je pitanje Hrvata kao jednoga od tri ravnopravna konstitutivna naroda kojima se treba osigurati legitimno predstavljanje, dodao je.

Naveo je kako je hrvatska politika ranije iznijela prijedloge preustroja zemlje ističući kako je sada ključni test budućih odnosa izmjena Izbornog zakona kako bi se opći izbori mogli održati najesen ove godine. Izrazio je optimizam da će se u kratkome roku od mjesec i pol dana postići dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Imat ćemo mi izbore, provest ćemo izborni rezultat, istaknuo je Čović.
Po njegovim riječima, međutim, još uvijek ne postoji politička volja jer bošnjačka stranka smatra da treba utjecati na volju hrvatskog naroda svojom mnogobrojnošću.

Rektor Sveučilišta u Osijeku i predsjedatelj Rektorskog zbora Republike Hrvatske Vlado Guberac izrazio je očekivanje da će dvodnevni skup u Neumu biti poticaj za dijalog u postizanju dogovora tri naroda, odbacujući pri tome pokušaje da se Hrvate eliminira s političke scene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!