08:05 / 03.07.2018.

Autor: I.B./HRT

Čović, HDZ i hrvatske stranke usprotivit će se neustavnom izbornom zakonu

-

-

Foto: - / -

Neustavno izborno zakonodavstvo na razini entiteta Federacije BiH omogućuje bošnjačkim strankama da preglasaju Hrvate.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH, izjavio je da će se ta stranka i druge članice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH usprotiviti donošenju neustavnog izbornog zakonodavstva na razini entiteta Federacije, koji bi omogućio bošnjačkim strankama da preglasaju Hrvate.

"Bošnjačke stranke zajedno su krenule u jednu aktivnost koja odudara od odluke Ustavnog suda. Mi ćemo dati puni doprinos, ali dakako nećemo biti naivni, nećemo upasti u zamku da kršimo Ustav ili pak odluke Ustavnog suda na bilo koji način", rekao je Čović.

Dodao je kako je za Hrvate neprihvatljivo da se izborno zakonodavstvo donosi na entitetskoj razini u Federaciji BiH umjesto izmjene državnog izbornog zakona. Istaknuo je da je ključno osigurati provedbu presude Ustavnog suda BiH i legitimno predstavljanje triju naroda.

"Treba osigurati legitimno predstavljanje svih triju naroda na svim razinama vlasti kako bi se stvorio ambijent da nemamo krize nakon izbora", rekao je.

Nije isključio mogućnost nastavka razgovora o izmjenama izbornog zakona, ali uz provođenje presude Ustavnog suda BiH.

"Bez obzira na to što neki kažu da smo mi tvrdog stava i da nismo spremni napraviti uzmak, jasno je da nema ustupka vezano za legitimno predstavljanje na svim administrativnim razinama. Stojimo otvoreni za tisuće mogućih načina kako to provesti",  rekao je.

Ustavni sud BiH izbrisao je prema apelaciji Bože Ljubića odredbe Izbornog zakona koji utvrđuje da se iz svake županije iz Federacije BiH bira po jedan predstavnik Hrvat, Srbin i Bošnjak za gornji, nacionalno koncipiran Dom naroda jer se time narušava razmjernost i omogućuje izbor izaslanika koji nemaju narodni legitimitet. Umjesto izmjene državnog zakona, bošnjačke stranke odlučile su donijeti novi zakon o izbornim jedinicama u Federaciji BiH koji posve ignorira presudu Ustavnog suda te predviđa da se u Dom naroda biraju po jedan Hrvat, Srbin i Bošnjak iz svake županije.

Na taj način moguće je da se, primjerice, iz Bosanskopodrinjske županije s 24 Hrvata bira jedan Hrvat u Dom naroda Federacije BiH, jednako kao i iz Posavske županije u kojoj živi 36.000 Hrvata. To stvara razliku u vrijednosti glasova od 1400 puta. S obzirom na to da su Hrvati u manjinskoj poziciji u pet županija, bošnjačke stranke na taj način mogu izabrati šest Hrvata u Dom naroda, što im je dovoljno da posredno izaberu predsjednika Federacije i Vladu Federacije BiH mimo većinske potpore Hrvata u tome entitetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!