Čović i Dodik na neformalnoj večeri s Vučićem u Beogradu, Izetbegović izostavljen

18:15 / 12.10.2020.

Autor: M.M./Hina

Arhiva (Armin Durgut/PIXSELL)

Arhiva (Armin Durgut/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Izetbegović je kazao da njega nitko nije pozvao, a da je pozivnicu primio, on bi se odazvao.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, a beogradski mediji navode da je tema izvanprotokolarnih razgovora bilo stanje u regiji.

"Razgovor prijatelja - predsjednik Vučić sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ BiH i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem", objavljeno je na Vučićevoj službenoj Instragam stranici.

Vučić je uz kratak tekst, ne navodeći više pojedinosti, objavio i zajedničku fotografiju s Dodikom i Čovićem u neformalnoj atmosferi.

Vođa Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je kako "nije u redu" to što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beograd pozvao srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i lidera HDZ BiH Dragana Čovića, ali ne i političkog predstavnika Bošnjaka.

Bosanskohercegovački tronožac ne može stajati na dvije noge, rekao je Izetbegović.

Riječ je o neprihvatljivoj praksi ignoriranja Bošnjaka, rekao je Izetbegović.

- Vidimo srpsko-hrvatsko udruživanje. Dodik i Čović su kod Vučića, nije pozvao trojicu. Tako ne bi trebali raditi Beograd i Zagreb. Nisu to dobre poruke Bošnjacima i bosanskohercegovačkim patriotima, kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu komentirajući iznenadno najavljeni susret u Beogradu.

Izetbegović je kazao da njega nitko nije pozvao, a da je pozivnicu primio, on bi se odazvao.

Izetbegović je pozvao HDZ BiH da pokaže spremnost na kompromis kako bi se riješila sadašnja politička kriza u BiH, a prije svega u Federaciji koja nije dobila novu vladu ni dvije godine nakon izbora.

HDZ BiH uspostavu nove vlade uvjetuje izmjenama izbornog zakona kojima bi se osiguralo da se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bira glasovima Hrvata te da se ista vrsta političkog predstavljanja zajamči i u izboru zastupnika u domove naroda entitetskog odnosno državnog parlamenta. SDA na takva uvjetovanja ne pristaje i traži da se izmjene izbornog zakona provedu tako što će se osigurati balans etničkog i građanskog političkog zastupanja.

Vučićev ured o sastanku s Dodikom i Čovićem: Nastavak regionalnih razgovora

Teme sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zamjenika predsjedajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića u ponedjeljak navečer u Beogradu bile su eurointegracije i perspektiva članstva Srbije i Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, priopćeno je iz Vučićeva ureda u ponedjeljak navečer.

Sastanak je održan u okviru nastavka regionalnih razgovora, navedeno je u priopćenju, a razgovaralo se i o "Paketu proširenja" Europske komisije, Ekonomsko-investicijskom planu EU za Zapadni Balkan, te o bilateralnim odnosima, ekonomskoj suradnji i saniranju posljedica epidemije Covida-19.

Ovaj trojni sastanak nije bio najavljen kao dio današnjeg protokola srbijanskog predsjednika, a Vučić je ranije tijekom večeri na svom Instagramu @budućnostsrbijeav objavio fotografiju s Dodikom i Čovićem u neformalnoj atmosferi i uz poruku: "Razgovor prijatelja - predsjednik Vučić sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ BiH i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem".

U priopćenju koje je objavljeno kasnije, navodi se kako su Vučić, Dodik i Čović, govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, "istaknuli važnost procesa pristupanja EU u cilju održavanja snažne europske perspektive regije, kao i za dalju transformaciju usmjerenu na izgradnju razvijenih i stabilnih zemalja". Ocijenjeno je da će suradnja s europskim partnerima na tom putu unaprijediti proces pristupanja.

- Europski put Srbije i suradnja u regiji, predstavljaju prioritete srpske vanjske politike, istaknuo je Vučić.

Ocijenio je da će plan za ekonomski oporavak zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regiji pridonijeti ekonomskoj konkurentnosti i jačanju gospodarstva, navedeno je u priopćenju iz Vučićeva ureda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!