07:18 / 25.11.2020.

Autor: Branka Slavica/HRT/Hina

Čović i Dodik pred forumom UN-a napali Inzka, a zapadne države ga podržale

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Vijeću sigurnosti UN-a održan je neformalni sastanak posvećen 25. obljetnici potpisivanja Daytonskog sporazuma.
U Vijeću sigurnosti UN-a održan je neformalni sastanak posvećen 25. obljetnici potpisivanja Daytonskog sporazuma. Virtualni sastanak u formatu „Arria- Formula“, koji organizatoru omogućuje slobodu u izboru govornika, inicirao je stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasily Nebenzya.

Ruska je diplomacija pred Vijeće sigurnosti pozvala političke čelnike Hrvata, Srba i Bošnjaka, te stalnog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka.

Predstavnik Hrvata, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, kritizirao je Inzka kazavši kako su njegovi polugodišnji izvještaji manjkavi, te ne daju potpunu sliku o stanju u zemlji.

- BiH je stvorena na temelju ravnopravnosti triju naroda- Bošnjaka, Srba i Hrvata- koji predstavljaju više od 97 posto svih građana. Neki potezi visokog predstavnika u BiH kreirali su probleme. Najviše problema za hrvatski narod izazvale su izmjene izbornog zakona. U tri navrata izbornim je inženjeringom u Predsjedništvo BiH izabran nerealni predstavnik hrvatskog naroda, kazao je Čović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je česta meta Inzkovih kritika pred UN-om, žestoko se obrušio na visokog predstavnika kazavši da radi samo za jedan narod u BiH, za Bošnjake. Optužio ga je za manipulacije, nazvavši ga monstrumom koji pokušava nametnuti odluke koje nisu definirane Daytonskim sporazumom, strancem koji će uništiti BiH.

Dodik je govorio duže od pola sata, a njegove kritike Inzka odbacili su diplomatski predstavnici Njemačke, Francuske, SAD-a, Velike Britanije davši punu potporu radu austrijskog diplomata.

Nakon tog istupa reagirao je zamjenik stalnog predstavnika Njemačke pri UN-u Gunter Sautter kazavši kako je umjesto očekivanog dijaloga dobio samo monologe ispunjene osobnim napadima na Inzka.

- Mi zahvaljujemo Inzku na radu u očuvanju mira i pomirenja u različitim segmentima društva, nastavljamo potporu vama i vašem uredu. Pozdravljamo rad Ustavnog suda BiH i međunarodne suce (u njemu). Njihovo iskustvo je ključno kako bi se uspostavilo sudstvo u skladu s Daytonom a verbalni napadi i neprimjeren jezik protiv suda ne smije se tolerirati, kazao je Sautter.

- Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko potreban je toj državi radi održavanja mira i donošenja bitnih odluka, kazao je američki diplomat Richard Mills. Poručio je i da Sjedinjene Države ostaju involvirane u BiH kojoj su do sada pomogle s ukupno dvije milijarde dolara.

Valentin Inzko ponovio je kako se Daytonski sporazum mora poštovati, a teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine očuvati.

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, odbio je sudjelovati u online sjednici Vijeća sigurnosti uputivši organizatorima oštro pismo u kojem poručuje da su na sastanak pozvani pogrešni ljudi, te da se tako zaobilaze i ignoriraju institucije i izabrani predstavnici u BiH.

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Ivan Šimonović izrazio je žaljenje zbog izostanka predstavnika Bošnjaka, no pozdravio je održavanje sastanka i sudjelovanje Dragana Čovića na njemu.

Podsjetio je na presudnu ulogu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma u uspostavljanju mira i institucionalnog okvira države. No, upozorio je da BiH treba reformu izborni zakon.

- Bošnjaci svoju ravnopravnost u BiH štite svojom većom brojnošću; jednakost Srba štiti zaseban entitet, dok se Hrvati mogu jedino pouzdati u institucije koje će im jamčiti legitimnu paritetnu zastupljenost i zaštitu  prava kao jednog  od tri konstitutivna naroda, kazao je veleposlanik Šimonović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!