14:26 / 13.10.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Čović i Izetbegović suglasni samo da je BiH u najvećoj krizi od Daytona

Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Nikola Špirić

Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Nikola Špirić

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Čelnici HDZ BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ponovno su bez rezultata razgovarali o izmjenama izbornog zakona BiH kojim bi se pomoglo prevladati krizu u zemlji.

Obojica su, međutim, konstatirali kako se taj problem mora riješiti, baš kao što se mora naći rješenje za opću krizu u državi koja je, kako tvrde obojica, najozbiljnija još od završetka rata.

- Nikada nismo bili u goroj političkoj situaciji od Daytona, kazao je novinarima u Sarajevu Čović nakon što su se sastali on, Izetbegović te Nikola Špirić, jedan od najbližih suradnika Milorada Dodika, u ulozi članova rotirajućeg Predsjedništva Doma naroda parlamenta BiH, ne bi li dogovorili deblokiranje rada državnog parlamenta koje traje već dulje od dva mjeseca zbog bojkota dužnosnika iz reda srpskog naroda.

Bojkot, odnosno blokada donošenja odluka u Predsjedništvu BiH, državnom parlamentu i Vijeću ministara dužnosnici iz RS nametnuli su s ciljem da ishode ukidanje zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina što ih je u srpnju nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. Od srijede je u RS na snazi i odluka parlamenta RS prema kojoj se taj zakon neće primjenjivati na teritoriju ovog entiteta, zbog čega je SDA najavio podnošenje tužbe Ustavnom sudu BiH.

Pomaka na ovom planu nema, a Izetbegović je nakon sastanka novinarima kazao kako je spreman izravno razgovarati s Dodikom. On je dan prije najavio kako će dužnosnici u Republici Srpskoj, nakon što su blokirali rad središnjih tijela državne vlasti, poduzeti i nove korake, odnosno staviti izvan snage u tom entitetu zakone koji definiraju ulogu oružanih snaga BiH, državnih sigurnosnih agencija i pravosudnih tijela.

- Ovo je do sada najdirektniji udar na Daytonski sporazum. Ne možete udariti na Dayton, a da ne udarite na mir, kazao je Izetbegović dodajući kako Ured visokog predstavnika (OHR) treba reagirati i obračunati se sa separatističkim i secesionističkim politikama u RS.

Čović i Izetbegović potvrdili su kako vladajuća hrvatska i bošnjačka stranka ostaju na podjednako udaljenim pozicijama u odnosu na izmjene izbornog zakona.

Predsjednik SDA kaže kako mu je Čović prenio poruku da HDZ nije za to da se problem izbora članova Predsjedništva BiH riješi tako što će se brisati etnički prefiks. Izetbegović tvrdi kako je to pak jedini način da se riješi pitanje provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava koji je utvrdio kako se građane BiH diskriminira kada im se uskraćuje pravo da se za članove Predsjedništva BiH kandidiraju ako nisu pripadnici jednog od konstitutivnih naroda i ako ne žive u entitetu iz kojega se takvi biraju.

- Teško da može doći do brisanja tog prefiksa, a ja ne vidim načina da implementiramo presudu suda u Strasbourgu, a gospodin Čović je sa mnom to potpisao u Mostaru prije godinu i pol dana da ćemo to napraviti i ne vidim kako da to napravimo ako ne izbrišemo te prefikse, smatra Izetbegović.

Ustav BiH definira kako se iz Federacije BiH u Predsjedništvo biraju jedan Hrvat i jedan Bošnjak i iz RS jedan Srbin.

Prijedlog da se pitanje provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava riječi ukidanjem etničkih odrednica iznio je posebni američki izaslanik za reformu izbornog sustava BiH Matthew Palmer, no Čović je i danas potvrdio kako je to za njegovu stranku neprihvatljivo rješenje jer bi se time doveo u pitanje duh ustava odnosno uloga koju imaju konstitutivni narodi.

Čović tvrdi kako bi bilo nužno potpuno promijeniti ustav BiH da bi se proveo Palmerov prijedlog.

- Sa sadašnje pozicije niti jedan predstavnik Hrvata neće prihvatiti da se konstitutivni narodi brišu iz ustava Bosne i Hercegovine jer je to temelj BiH, to je i referendumsko temeljno, to je sve ono što smo dogovarali i da bi se to promijenilo trebat će dugi, dugi razgovori, a danas nije vrijeme za takve razgovore, kazao je Čović pozvavši sve da se usmjere na ograničene izmjene ustava i tako što prije riješe ovaj problem.

Po njegovu sudu sve što radi Dodik destruktivno je koliko i pokušaji da se od BiH napravi država bez konstitutivnih naroda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!