Čović: Krišto i Bradara kandidatkinje

02.12.2022.

15:40

Autor: Hina/HRT/D.S.

Borjana Krišto i Dragan Čović, arhivska fotografija

Borjana Krišto i Dragan Čović, arhivska fotografija

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Borjanu Krišto i Lidiju Bradaru, visoke dužnosnice HDZ-a BiH, stranka će kandidirati za mandatarku za sastav novog državnog Vijeća ministara BiH te za predsjednicu entiteta Federacije BiH, odlučeno je na sjednici vodstva stranke u Mostaru.  

- Naš prijedlog za predsjedateljicu Vijeća ministara je gospođa Borjana Krišto, a za predsjednicu Federacije BiH Lidija Bradara. Ranije sam najavljivao da ćemo imati uravnotežen broj žena i muškaraca u tim institucijama vlasti, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice vodstva stranke u Mostaru. 


Krišto je dosad bila ministrica pravde i predsjednica Federacije BiH te članica vodstva Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Zamjenica je i predsjednika HDZ-a BiH te je na posljednjim izborima bila kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. 


Lidija Bradara također je članica vodstva vodeće hrvatske stranke te je nekoliko puta birana za zastupnicu u entitetskom i državnom Parlamentu.


HDZ BiH ovoga je tjedna dogovorio uspostavu novih vlasti na više razina s blokom probošnjačkih stranaka iz "Osmorke" koju predvodi SDP BiH sukladno s rezultatima općih izbora u zemlji održanih početkom listopada. Pri izboru vodstva obaju zastupničkih domova državnog i entitetskog parlamenta potvrđeno je da novi koalicijski partneri imaju većinu. 


Čović je najavio kako bi već sljedećeg tjedna Krišto trebala dobiti potporu državnog Predsjedništva BiH kao mandatarka. Svoje protivljenje kandidatu iz redova HDZ-a BiH već je najavio hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je u to tijelo izabran uz dominantnu potporu bošnjačkih birača zbog čega ga hrvatske stranke smatraju nelegitimnim predstavnikom u državnom vrhu.


Očekuje se da bi Krišto potporu trebala dobiti od predsjedateljice državnog vrha Željke Cvijanović, koja je tamo izabrana iz redova vodeće srpske stranke SNSD-a Milorada Dodika te bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koji je član SDP-a BiH. HDZ BiH, SNSD i Osmorka dogovorili su uspostavu novog saziva Vijeća ministara. 


Procedura izbora predsjednika Federacije BiH i dvoje potpredsjednika malo je drukčija jer njima mandat daje svaki klub konstitutivnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka, nakon čega se potvrđuje u donjem domu Parlamenta Federacije BiH.


Na pitanje može li uspostavu vlasti poremetiti eventualna promjena odnosa snaga pri popunjavanju bošnjačkog kuba Doma naroda Federacije BiH s eventualnom prevagom SDA Čović je rekao da će vlast uspostaviti sa strankama Osmorke s kojima je ovoga tjedna potpisao sporazum o programskoj suradnji. 


- Kako god bude, ovaj sporazum ostat će na snazi i mi ćemo praviti Vladu Federacije BiH i Vijeće ministara zajedno, rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!