Čović: Osnivanje Herceg-Bosne iznimno važno za opstanak Hrvata u BiH

28.08.2023.

13:51

Autor: V.K./HRT/Hina

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović ocijenio u ponedjeljak iznimno važnom odluku o osnivanju Hrvatske republike Herceg-Bosne prije 30 godina navodeći kako su Hrvati u BiH u najvećem dijelu opstali tamo gdje je ona djelovala, dok su nestali i prognani s drugih područja.

- Ta odluka je bila preznačajna. Tim činom mi smo kao narod stali u zaštitu svog naroda i Bosne i Hercegovine kada smo razumijeli da se nitko drugi neće organizirati i suprostaviti napadu na BiH, te ugrozi života i imovine, rekao je Čović u izjavi za medije nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća u Mostaru.

Počast palim braniteljima kod središnjeg spomen obilježja u Mmostaru iskazali su i predstavnici veleposlanstva RH u Sarajevu, ministarstva obrane BiH i braniteljskih organizacija.

Čović je dodao kako su najprije s utemeljenjem Hrvatske zajednice, a zatim i Hrvatske republike Herceg-Bosne Hrvati uspjeli osigurati svoj opstanak u Bosni i Hercegovini koju je nazvao domovinom.


- Činjenica jeste da tamo gdje nismo bili organizirani - da je hrvatski narod stradao. Rastjeran je, a najveći dio njihove imovine spaljen i uništen. Veseli me da smo sve institucije zakonodavne izvršne i sudbene vlasti Hrvatske republike Herceg-Bosne uspjeli ugraditi kao sastavnicu onoga što danas jeste naša domovina BiH, dodao je čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH.

U organizaciji hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZ HB) organiziran je okrugli stol naziva 'Krivotvorenje povijesti".

Predsjednik udruge HZ HB Ivo Čolak rekao je kako je Hrvatska republika Herceg-Bosna utemeljena kao dio napora o preustroju BiH na temelju Vance Owenova plana o deset regija.

Književnik i publicist Darko Juka rekao je da su bošnjačka politika i mediji krivotvorili povijest o BiH iz Domovinskoga rata s ciljem stigmatiziranja Hrvata kako bi njima mogli vladati po uzoru na Srbe iz Jugoslavije.

Doc. dr. Mijo Beljo s Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu ocijenio je kako je hrvatsko-bošnjački rat započeo zločinom u siječnju 1993. godine u zeničkom selu Dusini daleko prije otvorenoga sukoba dva naroda.

Tamo su pripadnici 7. muslimanske brigade pobili zarobljene hrvatske vojnike i civile.

Profesor povijesti Ivica Glibušić naveo je primjer Konjica, većinskog bošnjačkog gradića na sjeveru Hercegovine u kojemu je prema posljednjem popisu koji vodi katolička Crkva bilo svega 676 Hrvata katolika, dok ih je prije rata po popisu 1991. godine bilo čak 11.546.

Hrvatska republika Herceg-Bosna službeno je postala sastavnim dijelom Federacije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994. godine, a službeno su sve njezine institucije prestale s radom sredinom 1996. godine.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je šestoricu nekadašnjih dužnosnika Hrvatske republike Herceg-Bosne za etničko čišćenje Bošnjaka na području Herceg-Bosne, počinjeno u okviru udruženog zločinačkog pothvata u koji su bili umiješani i najviši dužnosnici Republike Hrvatske.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!