Čović pozvao PIC i Schmidta da provedu izbornu i ustavnu reformu

01.09.2022.

11:48

Autor: T.V./HRT/Hina

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je u četvrtak visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta da donese odluku o izbornim i ustavnim reformama, a PIC da te reforme podrži, kako bi se spriječilo preglasavanje Hrvata.

Vijeće za provedbu mira (PIC) koje nadzire rad Ureda visokog međunarodnog predstavnika, a čine ga najvažnije zemlje zapada te Turska koja predstavlja Organizaciju islamske suradnje, zasjeda u četvrtak u Sarajevu. Očekuje se kako će razgovarati o nametanju odluke o izmjeni Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH.

Čović je u izjavi poslanoj medijima istaknuo kako očekuje da će visoki predstavnik donijeti konačnu odluku kojom će izmijeniti Ustav Federacije i Izborni zakon BiH, sukladno presudi Ustavnog suda BiH koja osigurava jednakopravnost konstitutivnih naroda i njihovo legitimno predstavljanje.

- Jednakopravnost konstitutivnih naroda temelj je mira u Bosni i Hercegovini. Svako narušavanje Dejtonskog načela jednakosti vodi ka neželjenoj destabilizaciji zemlje. Podlijeganje uličnim pritiscima i prijetnjama nasiljem do kraja bi narušilo vjerodostojnost institucije Visokog predstavnika, navodi se u izjavi. Dodaje se kako su najvažniji predstavnici međunarodne zajednice prepoznali da "sustavna diskriminacija hrvatskoga naroda ne može donijeti ničega dobrog domovini Bosni i Hercegovini".

U tri navrata do sada za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima dominantno četiri puta brojnijih Bošnjaka biran je Željko Komšić, a u dva navrata bošnjačke stranke su iz vlasti isključile najveće hrvatske stranke u zemlji, iako je za njih glasovao najveći broj Hrvata.

Na izborima u listopadu ove godine ponovno se natječe Željko Komšić za Predsjedništvo BiH, a probošnjačke stranke su postavile veliki broj Hrvata na svoje liste kako bi ovladale hrvatskim klubom u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda koji je ključan za uspostavu izvršne vlasti u Federaciji BiH i državi.

Čović je dodao kako Vijeće za provedbu mira treba poduprijeti visokog međunarodnog predstavnika u intervenciji kako bi se očuvao Dejtonski mirovni sporazum te očuvala jednakopravnost naroda, a zemlji otvorila perspektiva euroatlantskih integracija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!