Čović poručio bošnjačkim partnerima: Federacija mora profunkcionirati!

23.06.2023.

Zadnja izmjena 16:43

Autor: HRT/V.G./Hina

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

U podne je istekao rok koji je Ustavnom sudu BiH dao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kako bi spriječio rad tog suda bez sudaca iz Republike Srpske. U Banja Luci po isteku roka dogovaraju izvanrednu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je s predstavnicima Europske unije i SAD-a u BiH o funkcioniranju vlasti i krizi oko Ustavnog suda u toj zemlji. U izjavi za HRT najavio je rad povjerenstva za izmjene izbornog zakona, a za kraj srpnja donošenje nekoliko zakona važnih za europski put BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH pozvao je bošnjačke partnere u vlasti u Federaciji riječima da "Federacija mora do kraja profunkcionirati".

- Ako želimo kritizirati nekog drugog, prvo moramo u svojoj kući sve uraditi da funkcionira. Ne može se desiti da naš Parlament Federacije ne funkcionira, ili da imamo dvije sjednice u 6 mjeseci, a kritiziramo tobože nekog drugog. Evo ovdje nemate tih problema, što ne radimo? To je moj pristup. Ajmo mi to uraditi kod sebe, ajmo kad obećamo da ćemo izabrati suca Ustavnog suda, pazite, u Federaciji - što ga ne izaberemo? Što pričamo o drugom dijelu Ustavnog suda?, kazao je Dragan Čović.


Dodajmo da je američki veleposlanik u BiH Michael Murphy danas optužio lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da opstruira provedbu projekta "Južna interkonekcija". Njime bi se povezale plinske mreže Hrvatske i BiH i tako prekinula ovisnost te zemlje o ruskom plinu.

'Reforme u BiH još na čekanju, koalicija nestabilna'


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je u petak kako vladajuća koalicija u toj zemlji uspostavljena nakon izbora 2022. godine ne funkcionira dobro zbog čega trpe reforme koje su nužne za napredak na europskom putu.

Čovićev HDZ zajedno s Narodom i pravdom (NiP), SDP-om BiH te Našom strankom (NS) i Savezom nezavisnih socilademokrata (SNSD) čini koaliciju koja je na vlasti na razini države dok je u Federaciji BiH taj savez sklopljen između HDZ-a i tri stranke bošnjačko-građanskog bloka.

Čelnici tih stranaka uporno tvrde kako novo Vijeća ministara BiH radi dobro a suradnja među ministrima je znatno bolja nego u prošlim sazivima no u državnom parlamentu do sada nije usvojen niti je bio na razmatranju nijedan zakon na kojemu kao reformskom inzistira Europska komisija, posebice nakon što je BiH u prosincu prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU.

Parlament Federacije BiH istodobno nije održao niti jednu sjednicu od kraja travnja kada je imenovana nova entitetska vlada.

Novu vlast blokirale "kratke krize"


U intervjuu za agenciju Fenu Čović je konstatirao kako su novu vlast blokirale "kratke krize" ne komentirajući pri tom teme oko kojih se partneri ne slažu a potvrdio je i kako vladajuću koaliciju na razini Federacije održava tek "tanka" parlamentarna većina.

Pojasnio je kako i međunarodna zajednica očekuje da se nešto napokon počne raditi pa je najavio kako će se zaostak u donošenju zakona i provedbi reformi pokušati postići do kraja srpnja do kada bi u proceduri usvajanja trebalo biti četiri ili pet važnih zakona. Do kraja listopada bi pak, kako kaže, morala biti dovršena i reforma izbornog sustava.

- Čini mi se da još nije kasno, ali ostalo nam je još samo mjesec dana, kazao je Čović.

Pozvao je sve političare da izbjegavaju izazivanje stalnih kriza koje samo odvlače energiju od bitnih pitanja jer će u protivnom zemlja opet zapasti u blokadu u kakvoj je već bila.

- Ako se oslobodimo potrebe da još tragamo za nečim što nismo ostvarili u ratu, onda ćemo uspjeti. A ako netko još mašta da mu je ostalo nešto neostvareno iz tog vremena pa da sad to drugim sredstvima napravi, samo ćemo se valjati u blatu i tada, bojim se, nitko neće imati razumijevanja za n"s, kazao je Čović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!