COVID-19 dvostruko smrtonosniji u New Orleansu, evo zašto

03.04.2020.

07:43

Autor: D.M./Hina/HRT

Foto: REUTERS/Kathleen Flynn

Foto: REUTERS/Kathleen Flynn

Foto: - / REUTERS

U New Orleansu je stopa smrtnosti dvostruko veća nego u New Yorku i četiri puta veća nego u Seattleu. Liječnici kažu da je razlog debljina.
Uz New York i Seattle, New Orleans jedno je od prvih žarišta zaraze koronavirusom u SAD-u. Ondje je, međutim, stopa smrtnosti dvostruko veća nego u New Yorku i četiri puta veća nego u Seattleu.  Liječnici kažu da je razlog debljina i s njom povezane bolesti.

- Mi smo jednostavno bolesniji. I prije ove pandemije imali smo velike disparitete u zdravstvenoj situaciji, a možete misliti koliko su sada povećani, kaže Rebekah Gee, koja je do siječnja bila ministrica zdravstva Louisiane.

- Broj zaraženih premašio milijun, polovica čovječanstva u karanteni
- Sve informacije o pandemiji koronavirusa na jednom mjestu


Stanovnici New Orleansa pate od pretilosti, dijabetesa i hipertenzije po stopama koje su više od nacionalnog prosjeka. Liječnici i javnozdravstveni dužnosnici kažu da su takvi pacijenti ranjiviji na COVID-19. Prema podacima tamošnjeg ministarstva zdravstva, otprilike 97 posto umrlih od koronavirusa u Louisiani već je imalo neku bolest. Dijabetes je imalo 40 posto umrlih, njih 25 posto bilo je pretilo, kronična bolest bubrega zabilježena je u 23 posto slučajeva, a problemi sa srcem u 21 posto.

Situacija u New Orleansu, u kojem je dosad umrlo više od 115 ljudi, mogla bi biti nagovještaj onoga što će se događati kad pandemija punom snagom stigne u druge dijelove američkog juga i srednjeg zapada, gdje je isto visoka stopa pretilosti, dijabetesa i povišenog tlaka. Mogao bi to biti i dodatan znak upozorenja za Sjedinjene Države u cjelini jer je ondje kronična pretilost češća nego u drugim razvijenim zemljama.

Bolnice javljaju o slučajevima gdje su članovi iste obitelji, majke i kćeri, očevi i sinovi, intubirani i na respiratoru na istim odjelima intenzivne njege, rekla je Tracey Moffatt, potpredsjednica Ochsner Healtha, najvećeg pružatelja zdravstvenih usluga u Louisiani. Zajedničko im je to što su pretili ili su prije zaraze patili od istih bolesti. To pokazuje, rekla je Moffatt, da su gotovo jednako ranjivi na koronavirus bez obzira na dobnu razliku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!