09:28 / 23.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Covid-19: Pozitivni klinički rezultat za lijek japanskog Fujifilma

Ilustracija (REUTERS/Dado Ruvic)

Ilustracija (REUTERS/Dado Ruvic)

Foto: - / REUTERS

Japanska vlada mnogo očekuje od tog lijeka i tražila je od Fujifilma da poveća proizvodnju i isporuči besplatne uzroke nekim zemljama koje su ga tražile.
Japanska tvrtka Fujifilm objavila je da je njezin lijek Avigan, već odobren za tešku gripu, omogućio "statistički značajno" smanjenje vremena ozdravljenja pacijenata oboljelih od Covida-19.

-
Epidemija koronavirusa - najnoviji podaci   

Kod 156 pacijenata uključenih u kliničko testiranje III. faze u Japanu prosječno trajanje oporavka bilo je 11,9 dana za one koji su liječeni lijekom Avigan i 14,7 dana za one koji su dobivali placebo, objašnjava tvrtka u priopćenju.

Kraj oporavka je određen u trenutku kada koronavirus više nije bio otkriven putem PCR testova i ublaženi su ili su nestali simptomi poput temperature.

Kliničko testiranje bilo je usmjereno na pacijente s lakšom upalom pluća povezanom s koronavirusom.

Kliničko testiranje vođeno od ožujka, sada završeno, nije otkrilo nikakve nove opasnosti za zdravlje povezane s uzimanjem Avigana, precizira Fujifilm.

Tvrtka će sada provesti detaljnu analizu podataka skupljenih tijekom testiranja i predviđa se da će u listopadu predati zahtjev za komercijalno odobrenje tog lijeka u Japanu.

Lijek Avigan (favipiravir) je dopušten od 2014. u Japanu, ali samo za liječenje teških slučajeva gripe kada standardni lijekovi nisu bili učinkoviti. Avigan je kontraindiciran za trudnice jer su testiranja na životinjama pokazala da utječe na razvoj fetusa.

Japanska vlada mnogo očekuje od tog lijeka i tražila je od Fujifilma da poveća proizvodnju i isporuči besplatne uzroke nekim zemljama koje su ga tražile.

Japan je već u svibnju odobrio lijek Veklury (remdesivir) američkog Gileada i osigurao si isporuke stotine milijuna doza raznih cjepiva protiv koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!