12:36 / 07.04.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/A.Marina/A.P.C.

COVID-19 u svijetu

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Ilustracija / Pixabay

Više od četiri milijuna ljudi u svijetu zarazilo se koronavirusom u proteklom tjednu, što je pet posto više nego tjedan prije. Zabrinjava i porast broja umrlih, i to za 11 posto. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, posljednjeg je tjedna s koronavirusom preminulo 71 355 oboljelih.

Brazil je jučer prvi put zabilježio više od 4 000 smrtnih slučajeva povezanih s boleššu COVID-19 u 24 sata. Zdravstveni sustav u zemlji koja ima više od 210 milijuna stanovnika na rubu je kolapsa. U mnogim bolnicama više nema mjesta za oboljele.

Desničarski predsjednik Jair Bolsonaro protivi se nošenju maski i bilo kakvom zaključavanju, što stručnjaci za javno zdravstvo smatraju nužnim u borbi protiv pandemije.


- Brazil je globalni epicentar pandemije. Prema prognozama nekih epidemioloških instituta, vjerojatno će prije 1. srpnja ta zemlja imati više od pola milijuna umrlih od COVID-a, i tako se ubrzano približava SAD-u, državi s apsolutno najvećim brojem smrtnih slučajeva, izjavio je infektolog Alexandre Naime

U SAD-u cijepljenje dobro napreduje

Cijepljenje se u SAD-u provodi sve uspješnije. Više od 40 % odraslih primilo je najmanje jednu dozu cjepiva protiv COVID-a, a gotovo 25% obje. Od 19. travnja za cijepljenje će se moći prijaviti i svi punoljetni Amerikanci.


- U 75 dana moje uprave dano je više od 150 milijuna doza cjepiva. Na putu smo da postignemo cilj od 200 milijuna doza do stotog dana mog mandata, izjavio je predsjednik Joe Biden. 


Bijela kuća objavila je da neće poduprijeti nikakav sustav COVID putovnica ni stvaranje savezne baze cijepljenih.

COVID-19 u SAD-u je do sada odnio više od 555 tisuća života.Indija je, nakon SAD-a i Brazila, najteže pogođena pandemijom


Indija bilježi najveći porast broja novozaraženih u svijetu. Jučer je prijavljeno čak 115.736 novih slučajeva zaraze.


- Pandemija se širi. Imamo velik porast broja oboljelih od COVID-19. Zaraze se sada širi brže nego prošle godine, izjavio je Inod Kumar Paul, dužnosnik indijsko g ministarstva zdravstva. 

Europska agencija za lijekove idući tjedan počinje s ispitivanjem ruskog cjepiva Sputnjik V- je li u skladu s globalnim kliničkim i znanstvenim smjernicama. 


Sputnjik se za sada, osim u Rusiji, proizvodi u još 19 zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!