19:01 / 14.04.2020.

Autor: I.D./Miro Aščić/Dnevnik/IMS/HRT

Covid-19 u svijetu: Rusija postaje novo žarište

-

-

Foto: - / -

Rusija je potpuno paralizirana na mjesec dana u svih devet vremenskih zona. Unatoč potpunoj karanteni, broj novozaraženih neprestano raste.
U najvećem žarištu, Sjedinjenim Državama, koronavirusom zaraženo je gotovo 600 000 ljudi, a umrlo je više od 23 000. Broj novozaraženih je, međutim, u padu nekoliko dana, zbog čega je Trump najavio pokretanje gospodarstva. Istodobno, Rusija postaje novo žarište s više od 20 000 zaraženih. Samo u posljednja 24 sata zabilježeno je više do 2 000 novooboljelih.

- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
- Sve o koronavirusu


U moskovskom stambenom naselju glazbenici s balkona zabavljaju susjede. Rusija je potpuno paralizirana na mjesec dana u svih devet vremenskih zona. Opustjele su ulice 12-milijunske Moskve, najvećeg žarišta koronavirusa u zemlji.

Rusija je u početku uspješno suzbijala širenje pandemije, ali u posljednje vrijeme, unatoč potpunoj karanteni, broj novozaraženih neprestano raste. Stručnjaci smatraju da vrhunac epidemije tek dolazi. Poruka potpore stigla je i s Međunarodne svemirske postaje.

- Ovdje se šalimo da se nalazimo na jedinom sigurnom mjestu na svijetu. Ali svatko ima takvo mjesto u svojem domu ako ostane u izolaciji, izjavio je astronaut Oleg Skripočka.

Putin je pozvao lidere Euroazijske ekonomske unije na zajedničku akciju u borbi protiv pandemije.

- Slažem se da mjere za borbu protiv pandemije trebaju biti razumne i proporcionalne. One ne bi trebale potkopavati suradnju koja se uspostavljala desetljećima, kazao je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

U SAD-u posljednja četiri dana broj zaraženih ipak postupno opada, što je dalo vjetar u leđa Trumpu da najavi otvaranje zemlje i pokretanje ekonomije. Na konferenciji za novinare emitirao je video pun samohvale, a medije optužio za objavljivanje lažnih vijesti.

A u Kini, gdje je sve i počelo, odobrena je početna faza testiranja dvaju eksperimentalnih cjepiva na ljudima. Peking je prijavio 89 novih slučajeva zaraze u posljednja 24 sata, a Južna Koreja, svojedobno drugo žarište koronavirusa na svijetu - samo 27.

Više doznajte u videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!