06:59 / 13.10.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Covid ograničenja u Sydneyju mogla bi se ublažiti ranije uslijed porasta cijepljenja

Australija se bori s trećim valom koronavirusa potaknutog delta varijantom

Australija se bori s trećim valom koronavirusa potaknutog delta varijantom

Foto: Loren Elliott / Reuters

Novi Južni Wales mogao bi dodatno ublažiti ograničenja u Sydneyju tjedan dana ranije nego što je planirano jer najmnogoljudnija australska država juri prema svom cilju procijepljenosti s dvije doze od 80 posto, priopćila je vlada-

Očekuje se da će država tijekom vikenda doseći taj prag, nadmašivši prognoze, a dužnosnici su prethodno obećali ublažiti daljnja ograničenja za cijepljene stanovnike prvog ponedjeljka nakon što se dosegne taj prag procijepljenosti.

- Ako dosegnemo 80 posto, uvijek smo govorili da će to biti sljedeći ponedjeljak, rekao je državni premijer Dominic Perrottet za ABC Radio, a prenosi Reuters. Raspravu s timom imat će u četvrtak, a odluku će objaviti u petak.

Maloprodajne trgovine, pubovi i teretane moći će primiti više cijepljenih gostiju kada procijepljenost dosegne 80 posto. Obavezne maske neće biti potrebne u uredima, a noćni klubovi mogu se ponovno otvoriti za sjedeća mjesta, dok vjenčanja mogu imati neograničeni broj gostiju.

Više od pet milijuna stanovnika Sydneya u ponedjeljak je izašlo iz gotovo četveromjesečnog "lockdowna" (zatvaranja) nakon što je postignut cilj od 70 posto potpuno cijepljenih, dok su državni dužnosnici obećali postupno ublažavanje preostalih ograničenja nakon što stope cijepljenja dosegnu 80 i 90 posto.

Vlada Novog Južnog Walesa upozorila je da će se broj zaraza povećati s ponovnim otvaranjem, ali i ostavila po strani upozorenja nekih zdravstvenih stručnjaka da bi bolnice mogle biti preplavljene slučajevima Covida-19 pod Perrottetovom strategijom života s virusom.

Dnevni broj novozaraženih u Novom Južnom Walesu porastao je u srijedu na 444, u odnosu na dan ranije - 360, ali je znatno niži nego što je bio početkom rujna - 1599.

Australija se bori s trećim valom koronavirusa potaknutog delta varijantom koja je pogodila Sydney i Melbourne, njene najveće gradove i glavni grad Canberru.

Čak i s delta varijantom, Australija je uspjela zadržati relativno niske brojeve - oko 133.400 slučajeva zaraze i 1478 smrtnih slučajeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!