Crimove objave na internetu sadržavale nasilne slike i poruke

05.07.2022.

09:31

Autor: T.D./HRT/Hina

Robert Crimo

Robert Crimo

Foto: Robert (Bob) E. Crimo / REUTERS

Objave na društvenim mrežama na računima za koje se čini da su povezani s osumnjičenim napadačem na publiku na proslavi dana državnosti u Chicagu Robertom E. Crimom ili njegovim reperskim pseudonimom Awake The Rapper često su prikazivale nasilne slike ili poruke, prenijela je britanska agencija Reuters.


Dvadesetdvogodišnjeg Crima se sumnjiči da je otvorio vatru s krova poslovne zgrade na obitelji koje su mahale zastavama i djecu koja su vozila bicikle na paradi za američki dan državnosti u ponedjeljak u predgrađu Chicaga Highland Park usmrtivši šest osoba i ranivši više od 36.

Na krov se popeo uz pomoć ljestvi koje je pronašao u prolazu. 

Policija je uhitila Crima nakon višesatne potjere u kojoj se predao vlastima.

Reuters piše da su objave prikazivale čovjeka s fizičkim karakteristikama i tetovažama na licu sličnim onima na fotografijama osumnjičenika koje je policija objavila.

CNN prenosi da je osumnjičeni napadač objavio na internetu glazbene videozapise, koje je navodno napravio, a koji su sadržavali zlokobne tekstove i animirane scene oružanog nasilja.

Jedan video prikazuje crtanu animaciju strijelca koji podsjeća na Crima u taktičkoj opremi kako izvodi napad puškom.

U drugom videu, sličan crtani lik u obliku štapa koji nalikuje Crimu prikazan je kako leži licem okrenutim podu u lokvi vlastite krvi okružen policajcima s izvučenim oružjem.

Računi na Facebooku i Twitteru za koje se vjeruje da pripadaju Crimu uklonjeni su nakon što su ga vlasti imenovale kao osobu od interesa.

Policija je objavila da je tijekom dana obrađena "značajna količina digitalnih dokaza koji su pomogli istražiteljima" da identificiraju Crima kao osumnjičenika.

Ujak osumnjičenog rekao je za CNN da nije vidio znakove upozorenja koji bi ga naveli da povjeruje da bi njegov nećak bio upleten u takvu tragediju.

- Srce mi je slomljeno. Tako sam slomljen, rekao je Paul A. Crimo, izražavajući žaljenje obiteljima žrtava i dodajući da je u ponedjeljak odgovarao na pitanja policije o svom nećaku.

- Osumnjičenik živi u stanu iza kuće njegova oca, rekao je Paul, dodajući da je zadnji put vidio svog nećaka u nedjelju navečer kako gleda u svoje računalo i ne ponaša se neuobičajeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!