21:46 / 11.09.2020.

Autor: Hina

Crna Gora na rubu ponovnog uvođenja ograničenja zbog pandemije

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

U Crnoj Gori, nakon parlamentarnih izbora 30. kolovoza, broj zaraženih koronavirusom naglo je porastao i trenutačno je u toj zemlji aktivno 287 slučajeva na 100 tisuća stanovnika.
Crnogorske zdravstvene vlasti pozvale su u petak stanovnike te zemlje da poštuju epiedimiološke mjere, a inspekcijskim službama naredile su da pojačano kontroliraju poštivanje mjera kako bi se izbjeglo ponovno uvođenje ograničenja.

U Crnoj Gori, nakon parlamentarnih izbora 30. kolovoza, broj zaraženih koronavirusom naglo je porastao i trenutačno je u toj zemlji aktivno 287 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, što je uvjerljivo najviše u regiji. 

Na sjednici, prvoj nakon parlamentarnih izbora, zdravstveni krizni stožer konstatirao je da se mjere na snazi ne poštuju. U Crnoj Gori obvezno je nošenje maski za sve stanovnike starije od sedam godina, na otvorenom i u zatvorenim prostorima, a također obavezno je držanje fizičke distance.

Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti poziva sve građane, institucije, javne ustanove i tvrtke da dosljedno poštuju mjere, a inspekcije da pojačaju nadzor i kontrolu poštovanja propisanih mjera", navodi se u priopćenju. Dodaje se da "ako nepoštovanje mjera rezultira daljim pogoršanjem epidemiološke situacije"  Institut će predložiti "uvođenje restriktivnih mjera, posebno u općinama s visokim stupnjem lokalne transmisije".

Zdravstvene vlasti su rekle da unatoč rastu broja inficiranih, zdravstveni sustav Crne Gore potpuno kontrolira situaciju.

Školska godina u Crnoj Gori počet će 1. listopada, a tada će početi raditi i vrtići, a do tada jedan roditelj djece mlađe od 11 godina može koristiti plaćeni dopust.

Jedan posto crnogorske populacije bolovao je od korone.    

Od sredine ožujka kada je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori do danas virusom covid-19 u toj zemlji je zaraženo 6.385 građana, više od  jedan posto populacije te zemlje sa 620 tisuća stanovnika.

U zadnja 24 sata, svaki četvrti uzorak bio je pozitivan, pa je od 617 testiranih 163 bilo pozitivno na koronavirus.

- Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 od početka lipnja iznosi 106, a od početka godine 115, priopćio je crnogorski Institut za javno zdravlje te dodao da je broj aktivnih slučajeva trenutačno 1810.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!