Crna Gora: Nastavlja se potraga za počiniteljima spektakularne pljačke

17.09.2023.

19:50

Autor: Gordan Žvanović/M.M./Dnevnik/HRT

U Crnoj Gori nastavlja se potraga za počiniteljima spektakularne pljačke, koji su tunelom provalili u zgradu Višeg suda u Podgorici.

Gotovo tjedan dana nakon provale, koja bi mogla poslužiti za scenarij hollywoodskog blockbustera, nitko i dalje nije uhićen. Zgrada Višeg suda u Podgorici, u koju su provalnici iz unajmljenog stana u susjedstvu prokopali tunel, pokrivena je brojnim kamerama, no istražitelji od tih snimaka, čini se, nemaju koristi.

- Imamo pokriveno kamerama od ulaznih vrata do vrata ulaza u depo. A kamere gdje je sam depo nemamo, rekla je Vesna Kovačević, sutkinja i glasnogovornica Višeg suda u Podgorici.

Policija raspolaže i snimkama iz obližnje Njegoševe ulice. Za sad je potvrđeno da crnogorski istražitelji traže šest osoba osumnjičenih za kopanje tunela, no Crnogorci se, čini se, nisu prihvatili lopate. Dio počinitelja navodno je iz Bosne i Hercegovine. U tijeku je i potraga za krticom - najvjerojatnije zaposlenikom suda, koji je počiniteljima bio logistika i dao im smjernice.

- Saslušan sam u svojstvu građanina. Dao sam sve informacije koje je od mene tražio tužitelj. Većina zaposlenih je prošla poligraf. Koliko znam svi su prošli poligraf bez postojanja sumnje da su umiješani u ovo što se desilo, istaknuo je Boris Savić, predsjednik Višeg suda u Podgorici.

- Mislim da se ovo nije moglo odraditi bez pomagača unutar institucije Višeg suda. Ni način na koji su započeti radovi, ni termin koji je sličan terminu početka renoviranja zgrade. Organizirani kriminal inače funkcionira tako da imaju ljude involvirane u svim institucijama, rekao je Dritan Abazović, crnogorski premijer.

Sumnja se da su naručitelji ovog "građevinskog pothvata" "kavački" ili "škaljarski" kartel, a cilj je vjerojatno bio krađa dokaza.

- Dosadašnjim popisom utvrđeno je da nedostaje određena količina oružja. Radi se većinom o predmetima koji su pravosnažno okončani i vrlo mali broj predmeta koji je u radu, rekla je Vesna Kovačević.

Policija je nedaleko od Podgorice pronašla i kombi za koji se vjeruje da su ga koristili provalnici.

- Ovo je jedna vrlo dobro isplanirana i organizirana akcija, koja se mjesecima izvodila i pripremala i koja, mogu slobodno reći, liči na neke akcijske filmove koje smo mogli gledati, rekao je Filip Adžić, crnogorski ministar obrane.

- Ono što je svim građanima jasno je da je prokopavanje tunela do Višeg suda u Podgorici zaista udar na institucije sustava i pravosuđe, istaknuo je Jakov Milatović, crnogorski predsjednik.

Milatović je rekao i da se nada kako ovo neće biti jedan u nizu slučajeva koji nikad nisu potpuno rasvijetljeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!