21:47 / 25.09.2020.

Autor: I.Z./Hina

Crna Gora: Nastavljen raste broj oboljelih, restriktvne mjere od ponedjeljka

Foto: Stevo Vasiljevic/ REUTERS, arhiva

Foto: Stevo Vasiljevic/ REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

U prvom valu koronavirusom u Crnoj Gori zarazile su se samo 324 osobe, a umrlo je njih devet.
Nakon potvrđenih više od 200 zaraženih danas, četvrti dan za redom, crnogorske zdravstvene vlasti najavile su od ponedjeljka strože mjere u općinama s najvećim postotkom zaraze koronavirusom, među njima policijski sat i maske za sve starije od pet godina.

Danas je zabilježeno 245 novooboljelih, a trenutačno je u aktivno 3630 slučajeva, što na 100 tisuća stanovnika iznosi 576 u Crnoj Gori gdje se epidemija razbuktala nakon političkih skupova tijekom parlamentarnih izbora krajem kolovoza.

Od Covida-19 u Crnoj Gori preminulo je 155 osoba, a u posljednja četiri dana zdravstvene vlasti te zemlje zabilježile su 17 žrtava koronavirusa.

U želji da objasni stanovnicima Crne Gore ozbiljnost situacije Nebojša Kavarić, član kriznog stožera, predložio je za TVCG da se zbog naglog rasta broja žrtava proglasi dan žalosti.

- Ako bismo preminulima, dodali samo dio onih koji imaju tešku kliničku sliku, taj broj bi mogao da bude mnogo veći", rekao je i predložio "Dan žalosti ... da građani shvate o čemu se radi, rekao je.

Nove mjere ograničenja počet će se primjenjivati u općinama na osnovu novog metodološkog pristupa, kojim se računa broj oboljelih na 100 tisuća stanovnika u posljednja dva tjedna, najavljeno je danas navečer.

Maske obvezene za sve starije od 5 godina

Tako će Nikšić, drugi grad po veličini u Crnoj Gori, Berana i Andrijevica, u kojima je stopa oboljelih veća od 1.200 na 100.000 ući u potpunu blokadu.

U tim općinama će od ponedjeljka biti zatvoreni svi ugostiteljski objekti i policijski sat od 22 do 05 te će se zabraniti okupljnja u stanovima i na otvorenom.

U većini ostalih crnogoskih gradova, bit će ograničen rad kafića i restorana do 22 sata.

Školska godina u Crnoj Gori počinje 1. listopada te je danas donesena mjera obveze nošenja maske za sve stanovnike starije od 5 godina i to u trajanju najmanje dva tjedna.

Prosrpske stranke su 30. kolovoza organizirale masovno slavlje na ulicama crnogorskih gradova pošto su nakon 30 godina smijenile s vlasti Demokratsku partiju socijalista Milu Đukanovića.

Tjedan dana poslije, crnogorski domoljubi odgovorili su s dva skupa u Cetinju i u Podgorici i sudjelovanje do 50.000 ljudi.

Tek nakon tih skupova priopćeno je da je na crnogorskim ulicama bilo preko 100 tisuća građana, koji su bez zaštite vikali i pjevali i zaključeno je toj zemlji od 600 tisuća stanovnika slijedi val zaraze.

Od korona-free države do ponvonog zatvaranja

Crna Gora je uvjerljivo vodeća država u regiji po broju aktivno oboljelih od covida-19 s 576 aktivno oboljelih na 100 tisuća.

U Albaniji taj omjer iznosi 186, u Bosni i Hercegovini 179, u Sjevernoj Makedoniji 106, na Kosovu 91, Sloveniji 65 i Hrvatskoj 30 inficiranih na 100 tisuća stanovnika.

Crna Gora se, nakon što je od sredine ožujka do početka svibnja provela restriktivne mjere, prvih dana lipnja proglasila za prvu korona-free državu u Europi i otvorila granice prema Europskoj Uniji i državama s manje od 25 zaraženih na 100 tisuća stanovnika.

No, ubrzo je virus ponovno uvezen iz Srbije, iako Crna Gora nije otvarala granicu prema toj zemlji. Jedan broj Crnogoraca preko Bosne i Hercegovine ušao je u Srbiju i u jeku prvog vala epidemije prisustvovao nogometnoj utakmici između Crvene zvezde i Partizana, zajedno s 20 tisuća navijača.

U Rožajama, crnogorskom gradu na granici sa Srbijom tada je bila održana i svadba gdje je velik broj svatova ilegalno prešao granicu da bi prisustvovao veselju.

Ta dva događaja pokrenula su drugi val zaraze u Crnoj gori u kojem se za tri mjeseca inficiralo preko devet i po tisuća stanovnika, ili 1,5 posto populacije, a od posljedica zaraze od sredine lipnja umrlo je 146 osoba.

U prvom valu koronavirusom u Crnoj Gori zarazile su se samo 324 osobe, a umrlo je njih devet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!