Crna Gora: Oporba povukla prijedlog za glasanje o povjerenju vladi

13.12.2021.

14:43

Autor: HRT/Hina

Zdravko Krivokapić

Zdravko Krivokapić

Foto: Dean Rakita / PIXSELL

Crnogorska oporba povukla je u ponedjeljak, uoči početka sjednice parlamenta, prijedlog o izjašnjavanju o povjerenju vladi Crne Gore, iako je prethodno tvrdila da će imati dovoljno glasova da obori vladu premijera Zdravka Krivokapića.

Kao razlog povlačenja naveli su inicijativu vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta, koji je u subotu najavio da će podnijeti inicijativu za skraćenje mandata aktualnog saziva skupštine, kako bi se izvanredni parlamentarni izbori održali na proljeće.

Demokratski front sastavni je dio sadašnje vladajuće većine ali od početka se protive ekspertnoj vladi Zdravka Krivokapića tvrdeći da su u njoj trebali biti političari iz tog političkog saveza, a nerijetko su podršku vladinim prijedlozima u parlamentu uvjetovali pozicioniranjem njihovih članova unutar tijela vlasti.

- Smatramo da, bez odlaganja, treba otpočeti razgovore o formiranju nove parlamentarne većine, navodi se u zajedničkom priopćenju oporbe, koja je, kako su naveli, uvjerena da će stvaranjem nove parlamentarne većine biti stvorene neophodne pretpostavke za pad vlade. Iz tog razloga, povlačimo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja vladi Crne Gore, priopćila je oporba.

U prijedlogu za razrješenje vlade, koji su crnogorskom parlamentu krajem studenog dostavili zastupnici Demokratske partije socijalista (DPS), albanskih nacionalnih stranaka, Bošnjačke stranke, SDP-a i Socijaldemokrata, navodi se da je Crna Gora pod ovom vladom dovedena u najveću političku i institucionalnu krizu od uvođenja višestranačja. Tome je najviše doprinijela situacija vezana uz status Srpske pravoslavne crkve za koju tvrde da drži ključne poluge unutar crnogorske vlade.

Za rušenje vlade oporba je trebala osigurati svega jedan glas zastupnika vladajućih stranaka, a tjednima se uoči sjednice spekuliralo da se za zlatni glas nudilo i nekoliko desetaka milijuna eura. U političkim krugovima ranije se spominjala mogućnost formiranja manjinske vlade koju bi podržali i zastupnici Ujedinjene reformske akcije /URA/ Dritana Abazovića, koji su sada dio vladajuće većine, a u kojoj ne bi bilo DPS-a Mila Đukanovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!