19:33 / 09.04.2020.

Autor: T.V./Hina

Crna Gora: pad broja novooboljelih već peti dan; policija provodi stroge mjere

Foto:  REUTERS/Stevo Vasiljevic

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Foto: - / REUTERS

Broj novozarežinih koronavirusom u Crnoj Gori u padu je od 3. travnja kada je zabilježen najveći broj slučajeva obolijevanja u jednom danu - njih 37. Policija privodi zbog šetnje plažom i rekreiranja.
Broj novozarežinih koronavirusom u Crnoj Gori u konstantnom je padu od 3. travnja kada je zabilježen najveći broj slučajeva obolijevanja u jednom danu 37, priopćio je u četvrtak crnogorski Institut za javno zdravlje.

Nova mjera u Crnoj Gori - maksimalno jedna osoba na javnoj površini


U zadnja 24 sata registrirana su tri nova slučaja zaraženih, a testirano je ukupno 167 osoba. Jučer je od 315 testiranih, koronavirus potvrđen kod 8 osoba. 

Ipak, crnogorske zdravstvene vlasti smatraju da je rano za opuštanje. 

- Ovo je već četvrti ili peti dan zaredom da bilježimo manje slučajeva i situacija je takva da će netko pomisliti da smo uspjeli u svom naumu i suzbili širenje epidemije. Ne smijemo se opuštati i ići za valom optimizma koji se trenutno bilježi, rekao je epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić.

- U Crnoj Gori je od 17. ožujka kada je zabilježen prvi slučaj do danas potvrđeno 252 slučajeva zaraze koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrle su dvije osobe. Na bolničkom liječenju u Crnoj Gori trenutno je 41 pacijent, od kojih su četiri na respiratoru. Do kraja tjedna iz bolnice će biti otpušteno sedam pacijenta, rekao je direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović, koji je posjetio općinu Tuzi koja je već dva tjedna u potpunoj izolaciji, izjavio je da se danas vidi da su te mjere bile opravdane, a da odgovoran odnos građana potvrđuje da su stanovnici pokazali punu odgovornost.

Strogost policije: privodi zbog šetnje plažom i rekreiranja

Crnogorska policija privela je pet osoba u četvrtak, prvog dana primjene novih vladinih mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa, zabrani šetnje plažama i zadržavanja na javnim površinama više od jedne osobe.

Privedeni su osumnjičeni da su počinili kazneno djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

- Dvije osobe zatečene su u šetnji obalom Morače u Podgorici, a na javnoj površini ispred jednog ugostiteljskog objekta zatečene su zajedno tri osobe, priopćila je crnogorska policija.

Ranije u četvrtak privedene su osobe u kršenju zabrane sportskih i rekreativnih aktivnosti na javnim površinama jer su "zatečene kako vježbaju na spravama u parku", priopćeno je.

Crnogorski premijer Duško Marković u obraćanju naciji rekao je da se Crna Gora uspješno nosi s epidemijom koja je ugrozila i paralizirala čitav svijet, a to potvrđuju i analize svih domaćih i međunarodnih institucija. No upozorio je da manji broj neodgovornih ljudi može ugroziti ciljeve koje je država postavila i tako poništiti žrtvu, odgovornost i patriotizam ogromne većine građana.

- Zbog toga, disciplina mora biti nametnuta svima koji nisu poštovali naredbe i naputke. Radi nas samih, naše djece, naših porodica. Zato institucije za provedbu zakona moraju idućih dana biti odlučne i dosljedne kao nikada do sada, priopćio je Marković.

Crnogorsko ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je kazneno gonjenje pojedinaca koji krše vladine mjere utemeljeno na Ustavu i zakonima Crne Gore.

Budući da je bila obaviještena da je prethodnih dana vidno povećan broj građana na ulicama crnogorskih gradova - vlada je postrožila mjere zaštite od epidemije koronavirusa pa je zabranila prisustvo i zadržavanje na svim javnim površinama više od jedne osobe, osim djece mlađe od 12 godina.

Nadalje, zabranila je svako zadržavanje građana na plažama i izletištima, a na snazi je i zabrana sportskog ribolova na rijekama i moru.

Ranijim mjerama zabranjeno je napuštanje domova radnim danima nakon 19 sati navečer te subotom od 13 i nedjeljom od 11 sati. Također, nije dopušteno okupljanje u stambenim jedinicama, osim osoba koji žive u zajedničkom domaćinstvu.

Do sada je više od 200 osoba kazneno procesuirano zbog kršenja ovih vladinih mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!