Žestoki sukobi u Crnoj Gori uoči ustoličenja novog mitropolita

17:44 / 04.09.2021.

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/B.A./Hina/HRT

Prosvjed u Cetinju; Joanikije

Prosvjed u Cetinju; Joanikije

Foto: Stevo Vasiljevic / REUTERS/Stringer

Žestoki sukobi u Crnoj Gori. Uoči sutrašnjeg ustoličenja novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju, prosvjednici koji se protive ustoličenju u povijesnoj crnogorskoj prijestolnici probili su nekoliko policijskih blokada. Na Cetinje je stigao i predsjednik Milo Đukanović. Optužio je Srbiju za ponižavanje Crne Gore te pozvao na mir, očuvanje stabilnosti i multietničkog sklada u zemlji. 

Na Cetinju bi se u nedjelju ujutro trebalo održati ustoličenje novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija čemu bi trebao nazočiti i patrijarh Srpski Porfirije.


Očita je namjera prosvjednika, koji se protive da se ustoličenje održi baš u povijesnoj prijestolnici Crne Gore, da crkvenim velikodostojnicima ne dopuste ulazak u Cetinje i na taj način spriječe da se čin ustoličenja održi u tom gradu, već, kako su i ranije poručivali SPC-u, u nekom drugom gradu u Crnoj Gori.


Na ulazu u Cetinje poslijepodne dogodio se sukob s policijom. Prosvjednici su probili dva kordona, gađajući policiju kamenjem i bocama, na što im je odgovoreno suzavcem. Blokirana je i magistralna cesta Podgorica - Cetinje.

Ranije u subotu u središtu Cetinja prosvjednici su uklonili žičanu ogradu koju je postavila policija kako bi ih udaljila od Cetinjskog manastira u kojem bi se trebao održati čin ustoličenja.

Iz SPC-a je televiziji Crne Gore priopćeno da nemaju namjeru ustoličenje izmjestiti s Cetinja.


Crnogorski dužnosnici pozvali su na smirivanje napetosti. Ministar unutarnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da "ništa nije vrijedno ljudskih života, pogotovo ne zbog političkih razlika". 


- Sve ćemo učiniti da skupovi prođu mirno, vjerujte nam na riječ, rekao je.

Zamjenik crnogorskog premijera Dritan Abazović smiruje tenzije.

- U Crnoj Gori u ovom trenutku nema ničeg izvanrednog i ničega neuobičajenog osim ako, naravno, tu ćemo se složiti, ima veće polarizacije i naelektrizirane retorike. Hoće li neodgovorni pojedinac, grupa, hoće li se nešto pojaviti u međuvremenu? Moguće je. Nitko taj scenarij ne isključuje, rekao je Abazović. 

video thumb

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić pozvao je građane da ne nasjedaju na provokacije te rekao da će država svima zajamčiti sigurnost.


- Nažalost, svjedoci smo da se određene političke i kriminalne strukture u strahu od uskoro usvojenih reformi u pravosuđu plaše da će ruka pravde konačno postati gospodar u Crnoj Gori i da sada ne biraju sredstva u nametanju nemira i napetosti među našom braćom, rekao je.

Porfirije: Najradije bih sve vas smjestio u svoje srce

Srpska pravoslavna crkva poručila je vjernicima da ne dolaze na Cetinje kako bi se smirile napetosti i izbjegli sukobi.


- Ne bi trebalo taj događaj promatrati u bilo kojem drugom svjetlu, već kao vjerski čin izveden na isti način kao kada je na funkciju došao sadašnji vođa islamske zajednice ili katolički biskup ustoličen prije nekoliko mjeseci u Kotoru, rekao je srpski pravoslavni protojerej Gojko Perović.


Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije došao je u Crnu Goru. Ispred hrama u Podgorici obratio se okupljenim vjernicima.


- Gledajući sve vas danas ovdje sabrane, najradije bih sve vas, kao i sve ljude Crne Gore, smjestio u svoje srce, zaključao u njega, poručio je.

Đukanović osudio velikosrpsku politiku


Crnogorski predsjednik Milo Đukanović optužio je Srbiju za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionitičke politike u regiji te pozvao na mir, očuvanje stabilnosti i multietničkog sklada u zemlji.


Istodobno je, međutim, poručio premijeru Krivokapiću, lideru prosrpske vladajuće koalicije, "da nakon kontinuirane medijsko političke torture i ponižavanja iz Beograda naše države osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njezinu obranu".


Krivokapić, pak, smatra da je Đukanović glavni inicijator prosvjeda.


Đukanović je u subotu navečer stigao na Cetinje, održavši obećanje da će se i osobno pridružiti prosvjedima protiv ustoličenja novog mitropolita SPC-a Joanikija u drevnoj crnogorskoj prijestolnici Cetinju.

Predsjedništvo Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića ranije je pozvalo SPC da, ako želi mir u Crnoj Gori, izmjesti ustoličenje mitropolita Joanikija iz Cetinjskog manastira i taj vjerski čin održi u nekom drugom hramu izvan stare crnogorske prijestolnice.


Prosvjedima prisustvuju zastupnici DPS-a te bivši ministri iz te stranke koji su bili na čelu sigurnosnih sektora. 

Napetosti podignute do usijanja

Postavljanje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog do usijanja je podiglo napetosti u Crnoj Gori, gdje dio građana ustoličenje na Cetinju vidi kao provokaciju SPC-a.


Trećina od 620 tisuća stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet. Srpska Pravoslavna Crkva (SPC) dominantna je u zemlji, ali mnogi je optužuju da služi beogradskim interesima.


No, Joanikije smatra da se taj čin politizira i kaže da nitko nema pravo tražiti od SPC-a da ga premješta u neko drugo mjesto.


Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom činjenicu da će poglavar SPC-a biti ustoličen u manastiru gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš, pa su uz prijetnju građanskim otporom predložili čelnicima SPC-a da tu ceremoniju održe negdje drugdje, ali ne u staroj prijestolnici Crne Gore.


Uz to, protivnici SPC-a smatraju da manastir pripada Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi, koja je u zemlji manjinska i u pravoslavnom svijetu nepriznata.


Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki, izabran je u svibnju na Arhijerejskom saboru u Beogradu za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a, a na tom mjestu će zamijeniti Amfilohija koji je krajem prošle godine umro od posljedica infekcije koronavirusom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!