Crna Gora: Prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata bez očekivanih tenzija

09.03.2023.

22:32

Autor: I.Z./HRT/Hina

Predsjednički izbori u Crnoj Gori održat će se 19. ožujka

Predsjednički izbori u Crnoj Gori održat će se 19. ožujka

Foto: - / Shutterstock

Prvo sučeljavanje kandidata za predsjednika Crne Gore, emitirano danas na tamošnjem javnom tv servisu, djelomično je otkrilo strategije na koje će se oslanjati političari vlasti i oporbe koji su ušli u izbornu utrku, dok očekivanih tenzija između predsjedničkih kandidata nije bilo. 

Aktualni predsjednik Milo Đukanović, koji se ponovno kandidirao u ime Demokratske partije socijalista, nastavio je svoju proeuropsku retoriku obećavši da će Crna Gora za vrijeme njegova novog mandata postati punopravna članica Europske unije. Također, Đukanović je rekao da će, kada je u pitanju regionalna politika, nastaviti njegovati dobrosusjedske odnose.

S druge strane crnogorsku javnost iznenadila je pomirljiva retorika kandidata prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta Andrije Mandića, koji je u svom prvom izlaganju rekao da nije osobni neprijatelj Mila Đukanovića i države Crne Gore, iako je desetljećima svoj politički imidž gradio na žestokoj kritici Đukanovića i nerijetko uvredama na njegov račun.

Mandićeva dosadašnja kampanja gradi se na politici pomirenja Srba, naroda koji on predstavlja, i ostalih zajednica koji žive u Crnoj Gori, i jako podsjeća na predizborne kampanje Aleksandra Vučića u Srbiji.

Jakov Milatović, kandidat rastuće političke stranke Pokret Europa sad, usmjerio je tijekom sučeljavanja svoju oštricu na Mila Đukanovića, ukazujući na njegovu navodnu povezanost s organiziranim kriminalom te financijsku moć obitelji Đukanović.

Crnogorski predsjednik te je optužbe negirao.


Pokret Europa sad politička je stranka koju su oformili ministri u nekadašnjoj vladi Zdravka Krivokapića, a na čije odluke je značajno utjecala Srpska pravoslavna crkva. Ipak, mladi čelnici te stranke, koji su za mandata te vlade, nastale nakon prvog poraza Đukanovićevog DPS na izborima u kolovozu 2020., uspjeli minimalnu plaću u Crnoj Gori podići s 220 eura na 450 eura, pokušavaju izgraditi imidž građanske opcije. Stranka je na lokalnim izborima u Podgorici dobila najviše glasova.

Đukanoviću, Mandiću i Milatoviću daju se velike šanse za ulazak u drugi krug izbora, a prema istraživanjima javnog mnijenja među kandidate za drugi krug ulazi i čelnik Demokratske Crne Gore i nekadašnji predsjednik parlamenta Aleksa Bečić. On je svoj nastup tijekom sučeljavanja gradio na građanskoj retorici ističući da je čovjek bez tereta prošlosti, te da njegova stranka baštini europske vrijednosti i da je podržavaju svi narodi koji žive u Crnoj Gori.

Metodolog Miloš Bešić rekao je za crnogorske medije da nema nikakve sumnje da će se o predsjedniku Crne Gore odlučivati u drugom izbornom krugu.

- Nema nikakve sumnje i da će Đukanović biti u drugom krugu. Ono što ne znamo je tko će biti njegov takmac u drugom krugu, kazao Bešić, istaknuvši kako je moguće je da Milatović, Mandić i Bečić budu relativno blizu i da s vrlo malom razlikom imate u drugom nekog od njih trojice.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori održat će se 19. ožujka, dok će se drugi krug održati 14 dana kasnije. U utrci za predsjednika sudjeluje sedam kandidata. Uz navedene tu su još SDP-ova Draginja Vuksanović, Goran Danilović iz prosrpski orijentirane stranke Ujedinjena Crna Gora te influenser Jovan Radulović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!