23:33 / 14.07.2020.

Autor: Hina

Crna Gora s najviše aktivnih slučajeva covida-19 po stanovniku u regiji

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Foto: - / REUTERS

Ranije danas Europska Unija je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinula Crnu Goru i Srbiju s popisa trećih zemalja iz kojih se može putovati u EU bez ograničenja.
Nakon što je u utorak crnogorski Institut za javno zdravlje u sustav unio rezultate dvije tisuće testova koji su ranije zbog manjeg kapaciteta laboratorija u Crnoj Gori poslani na analizu u Njemačku, Crna Gora je postala zemlja s najviše aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u regiji.

Naime, rezultati su pokazali da je 475 od 2.000 testova analiziranih u Njemačkoj pozitivno na koronavirus, a kada se njima doda 66 pozitivnih slučajava potvrđenih u posljednja 24 sata u crnogorskim laboratorijima dobije se ukupno 1453 aktivna slučaja ili 231 aktivni slučaj na 100.000 stanovnika.

Crnogorski mediji prenose da je u Sjevernoj Makedoniji aktivno 167 slučajeva na 100.000 stanovnika, u BiH 109, Albaniji 52, Hrvatskoj 28 i Sloveniji 13. U Srbiji je 66 aktivno oboljelih na 100.000 stanovnika, ali ta zemlja ustvari računa broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Ranije danas Europska Unija je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinula Crnu Goru i Srbiju s popisa trećih zemalja iz kojih se može putovati u EU bez ograničenja.

Čelnik nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović rekao je da ipak neće doći do drastičnih mjera, poput onih iz prvog vala, kad su građani ostali u svojim kućama, a policijski sat je vrijedio nakon 19 sati.

Sada izlazimo da bi se radilo, jer se i gospodarstvom brani javno zdravlje, priopćio je Simović istaknuvši da je ovo sad drugi način života sa epidemijom, gdje smo izašli iz svojih domova, gdje idemo na radna mjesta, ali ipak toliko toga moramo reducirati, moramo se distancirati, biti odgovorniji i discipliniraniji.

Crnogorske zdravstvene vlast, nakon analize epidemiološke situacije, u utorak navečer konstatirale su značajan porast novooboljelih u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, u kojem živi 200.000 stanovnika, što je trećina ukupnog stanovništva te države. U Podgorici su trenutno aktivna 553 slučaja.

U prvom valu epidemije koronavirusa u Crnoj Gori bila su zaražena 324 pacijenta, ili skoro pet puta manje nego u drugom valu koji je počeo sredinom lipnja. Prethodno se Crna Gora proglasila za prvu 'koronafree' državu u Europi, proglasila je kraj epidemije te je otvorila svoje granice.

Ukupan broj preminulih je 26, u prvom valu devet, a u drugom 16.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!