Crna Gora slavi Dan državnosti

13.07.2022.

17:00

Autor: Hina/HRT

Podgorica,  ilustracija

Podgorica, ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Crna Gora treba imati odgovornu i kompetentnu izvršnu vlast koja će nastaviti voditi zemlju prema Europskoj uniji, rekao je u srijedu crnogorski predsjednik Milo Đukanović u povodu proslave Dana državnosti te zemlje.

Crna Gora 13. srpnja slavi Dan državnosti, u znak sjećanja na isti datum 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, te isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Đukanovic je u obraćanju rekao kako Crna Gora treba iskoristiti širom otvorena vrata EU i što prije postati punopravna članica.

- Vjerujem da će sve parlamentarne stranke kako i najavljuju nastaviti graditi mostove suradnje i zajedničke odgovornosti, davati doprinos da se usvoje odluke koje su uvjet dinamiziranja pregovaračkog procesa, i da se ukazana šansa iskoristi, rekao je Đukanović.

I predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, u čestitki koju je uputio Đukanoviću povodom Dana državnosti, pozvao je političke i stranačke lidere Crne Gore da ubrzaju ključne aktivnosti na usvajanju i provođenju reformi neophodnih za članstvo u EU, pozdravljajući činjenicu da se Crna Gora pridružila međunarodnim sankcijama protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

Brutalni rat Rusije protiv Ukrajine, sada više nego ikada, jača važnost obrane slobode i očuvanja demokracije i poretka zasnovanog na pravilima, što Sjedinjene Države s ponosom čine zajedno s Crnom Gorom kao svojim saveznikom u NATO-u, naveo je Biden.

Uz svjetske čelnike Dan državnosti Crne Gore Đukanoviću su čestitali i predsjednici država regije, Republike Hrvatske Zoran Milanović, Slovenije Borut Pahor te Srbije Aleksandar Vučić.

U povodu Dana državnosti, crngorski čelnici otvorit će u srijedu navečer prvu dionicu prve crnogorske autoceste koja će povezati Podgoricu s granicom sa Srbijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!