16:57 / 03.05.2020.

Autor: I.Z./Hina

Crna Gora: U tjedan dana samo jedan novi slučaj zaraze

Foto: Elias Marcou/Reuters

Foto: Elias Marcou/Reuters

Foto: - / REUTERS

Trenutno je 65 oboljelih od covida-19 u toj zemlji, izliječeno je 249, dok je osam pacijenata preminulo.
Crna Gora je na dobrom putu da uskoro potpuno iskorijeni koronavirus nakon što ni danas nema potvrđenih novozaraženih, a u zadnjih sedam dana crnogorske zdravstvene vlasti zabilježile su samo jedan novi slučaj.

Kako je priopćeno iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje, trenutno je 65 oboljelih od covida-19 u toj zemlji, izliječeno je 249, dok je osam pacijenata preminulo.

Crna Gora posljednja je od svih europskih zemlja zabilježila prvi slučaj infekcije - 17. ožujka, i od tada je koronavirus potvrđen kod 322 osobe.

Zbog dobre epidemiološke slike sutra se nastavlja ublažavanje mjera, pa će u posebnom režimu početi raditi trgovine tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatske radnje, servisi, frizerski i kozmetički saloni, teretane i fitnes centari, knjižare, stomatološke ordinacije, auto-škole, rent-a-car agencije, muzeji i galerije.

Zaposleni i korisnici usluga moraju nositi zaštitnu masku, a u slučaju da se korisniku pruža usluga brijanja ili kozmetičkog tretmana kada korisnik ne nosi masku, zaposleni je dužan osim zaštitne maske imati i vizir ili naočale, navodi se u objašnjenju crnogorske Vlade.

Vlada je uvela obavezno nošenje zaštitnih maski ili marama koje mogu poslužiti u tu svrhu u javnim zatvorenim prostorima i ta mjera sutra će stupiti na snagu.

Crnogorsko ministarstvo turizma priprema mjere za otvaranje plaža koje je predviđeno 18. svibnja, kada će početi raditi i ugostiteljski objekti. Državni tajnik u ministarstvu Damir Davidović kazao je za TV Prva da će to biti neki novi oblik turizma, takozvani kontrolirani turizam.

- Na 16 četvornih metara plaže bit će dopušteno postavljanje dvije ležaljke i jedan suncobran, osim ako nije riječ o višečlanoj obitelji, kazao je dodavši da će ležaljke i druga oprema morati biti svakodnevno dezinficirani.

Davidović je rekao da će epidemilozi odlučiti kada će Crna Gora otvoriti svoje granice te da to ne ovisi isključivo o epidemiološkom stanju u toj zemlji, već prije svega u zemljama iz kojih se očekuju turisti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!