Crna Gora ukida gotovo sve epidemiološke mjere

19.06.2021.

09:00

Autor: Hina/HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Crnogorsko vijeće za borbu protiv koronavirusa odlučilo je od subote ukinuti gotovo sve epidemiološke mjere u zemlji nakon što je Crna Gora zabilježila najmanji broj novih slučajeva zaraze od srpnja 2020. godine.

Prosječan broj novozaraženih prošlog je tjedna bio 18, dok je ukupan broj aktivnih slučajeva koronavirusa 380.


"Četrnaestodnevna kumulativna incidencija je 53,86 i najmanja je od rujna 2020. Prema tom indikatoru obolijevanja, Crna Gora je bolja od turističkih zemalja Španjolske, Cipra, Grčke i Turske, rekao je Igor Galić, direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje.


On je također istaknuo da je prvom dozom cijepljeno 30 posto punoljetnih stanovnika Crne Gore, dok je potpuno imunizirana četvrtina odrasle populacije te zemlje.


Kao rezultat toga od subote svi ugostiteljski objekti mogu raditi bez ograničenja radnog vremena, dok im je do sada bilo dopušteno da rade do ponoći. Također se dopušta rad noćnih klubova, uz negativan test na koronavirus ili potvrdu o cijepljenju. Ista pravila vrijede za kasina, kojima je ponovo dopušteno neograničeno radno vrijeme.


Zdravstvene vlasti povećale su s 50 na 100 broj osoba koje istodobno mogu sudjelovati na javnim priredbama, političkim i privatnim skupovima, proslavama, svadbama, kao i drugim manifestacijama na otvorenom i na terasama ugostiteljskih objekata.


Prvi put nakon godinu dana dopušteno je održavanje glazbenih manifestacija i festivala na otvorenom.


Na popis zemalja iz kojih bez uvjeta turisti mogu ulaziti u Crnu Goru dodane su Norveška i Kazahstan. Do sada je crnogorska granica bila potpuno otvorena za državljane Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije, države članice Europske unije, Izraela, Švicarske, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Moldavije.


Crna Gora je početkom godine bila u vrhu zemalja u Europi po broju aktivnih slučajeva i novozaraženih. Prvih dana ožujka crnogorske zdravstvene vlasti uvele su restriktivne epidemiološke mjere koje su bile na snazi pet tjedana i koje su dale rezultat pa je sredinom travnja počelo postupno ukidanje epidemioloških mjera i normaliziranje života u toj državi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!