Crna Gora uoči parlamentarnih izbora

10.06.2023.

Zadnja izmjena 19:15

Autor: Mladen Sirovica/Gordan Žvanović/Vicko Dragojević/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Crna Gora uoči parlamentarnih izbora

Crna Gora uoči parlamentarnih izbora

Foto: - / Shutterstock

Crna Gora sutra izlazi na prijevremene izbore. Građani biraju novu vladu od koje se očekuje da provede gospodarske reforme, unaprijedi infrastrukturu i tu članicu NATO-a približi članstvu u Europskoj uniji. To će biti prvo glasanje poslije poraza bivšeg čelnika DPS-a Mile Đukanovića na predsjedničkim izborima u travnju, nakon 30 godina na vlasti.

Trkanjec: Crna Gora birat će europski put i NATO


O izborima u Crnoj Gori i drugim vanjskopolitičkim zbivanjima u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je analitičar Željko Trkanjec. Naglasio je kako smatra da situacija u Crnoj Gori nije baš nestabilna.

Vlade su funkcionirale, donošene su odluke, rastao je BDP, uspjeli su se riješiti kineskog dužničkog ropstva. I to upravo prva Vlada Zdravka Krivokapića. Vlada nije dugo trajala zbog unutarnjih sukoba.

Trkanjec je poručio kako se ne slaže tezom da je Pokret Europa proistočni. Novi predsjednik Milatović u prvi je posjet otišao u NATO. Nova Vlada imat će sigurno čvršću i bolju podršku.

Vjeruje kako je pobjednik izbora Pokret Europa. No, bitan je dan nakon izbora, tko će s kome koalirati.

Vanjsko politički smjer Crne Gore prema Srbiji se neće mijenjati. Veze sa Srbijom moraju ostati ovakve kakve jesu. No Crna Gora će birati europski put i NATO.

U Crnoj Gori Hrvatska može očekivati stabilnog partnera. Crna Gora će podržavati i sve stavove NATO-a.

Osvrnuo se i na rat u Ukrajini. Ukrajinski protunapad je počeo. Trkanjec je rekao da je dosta interesantno da se Ukrajina osudila početi protuofenzivu.

Glavni cilj je ući što dublje prema Azovskim moru i odsjeći Krim. Vrlo su važni strateški potezi. Ključne brigade još nisu ušle u bitku.

Zapad je ponudio pomoć, Ukrajina zna što treba napraviti. Ključna je stvar koliko će ruski vojnici izdržati napad. 

video thumb

O političkim programima najmanje se razgovara


Sutrašnji prijevremeni izbori u Crnoj Gori mogli bi dati odgovor na pitanje - hoće li ta zemlja nadići duboke političke podjele koje su bile prepreka na putu pridruživanja Europskoj uniji? HRT-ov novinar Vicko Dragojević kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako Crna Gora već dugo živi u nestabilnom političkom razdoblju. Čak dvjema Vladama prošle je godine izglasano nepovjerenje.

A od 2020. godine sutrašnji izbori su već dvadeseti. Prije dva mjeseca Jakov Milatović pobijedio je za predsjednika vječnog Mila Đukanovića. A sutra slijede još jedni parlamentarni izbori.

Sve vrijeme se provlači sukob između proeuropske politike i one koje više naginje Srbiji i Rusiji. Tako da se u cijeloj situaciji teško snaći. Građani kažu da se samo pojavljuju afere. O političkim programima se najmanje razgovara.

- Nastavlja se neizvjesna politička utakmica, poručio je Dragojević. 

Crna Gora prolazi kroz turbulentno razdoblje


Otkako je Đukanovićeva Demokratska partija socijalista 2020. izgubila na parlamentarnim izborima Crna Gora prolazi kroz turbulentno razdoblje tijekom kojeg su pale već dvije vlade i to zbog tijesne povezanosti sa Srpskom pravoslavnom crkvom. U predizbornoj kampanji, koja se desetljećima vezala uz nacionalne i religijske razmirice, na ovim je prijevremenim izborima, čini se, fokus bio na gospodarstvu.

- Mi samo pričamo o infrastrukturi, o poreznim reformama, nitko drugi o tome ne priča. Svi drugi pričaju o nama negativnu kampanju, rekao je čelnik pokreta Europa sad Milojko Spajić.

Prema anketama, Pokret Europa sad, koji se zauzima i za bliskije veze sa Srbijom, u vodstvu je s 29 posto podrške uoči parlamentarnih izbora. Pet posto manje daju proeuropskoj Demokratskoj partiji socijalista.

- Pobjeda na predstojećim izborima presudno je važna kako bismo formirali stabilnu, europsku i reformsku vladu koja će Crnu Goru pokrenuti s mrtve točke i vratiti je na pravi put, naglasio je privremeni čelnik DPS-a Danijel Živković.

Buduća vlada morat će se pozabaviti i javnim dugom koji je premašio sedamdeset posto BDP-a, inflacijom od čak petnaest posto te provođenjem nužnih reformi na putu prema članstvu u Europskoj uniji. 

video thumb

Proeuropske ambicije nisu kod svih iskrene


Tomu se protivi prosrpska i proruska koalicija "Za budućnost Crne Gore", a dio analitičara tvrdi i da proeuropske ambicije nisu kod svih iskrene.


- One stranke koje su uz pomoć Vučića, Rusije i na terenu Amfilohija, Radovića i crkve Srbije uspjele dobiti izbore 30. kolovoza, dakle te stranke ili one koje su izašle iz njih, kao što je recimo Pokret Europa sad, sutra će sigurno imati uvjerljivo natpolovičnu većinu, istaknuo je novinar i politički analitičar Darko Šuković.


Brojni građani ističu da na izborima žele vladu koja će donijeti stabilnost, uvesti zemlju u Europsku uniju i iskorijeniti korupciju i organizirani kriminal.

- Potrebno bi bilo da zavlada red, jer trenutno živimo u nekoj anarhiji, gdje je nesigurno šetati ulicom, gdje je nesigurno djecu izvesti u dječji park, poručio  je jedan građanin. 

- Od predstojećih izbora očekujem da se ujedinimo kao narod, da proširimo empatiju prema drugima i da naš život krene u nekom boljem europskom svijetu i smjeru, rekla je jedna građanka Crne Gore. 

Crna Gora već je ušla u NATO, 2017., godinu dana nakon neuspjelog pokušaja državnog udara, za koji je crnogorska vlada okrivila ruske agente i srpske nacionaliste. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!