Crna Gora: Većina zastupnika predložila Lekića za mandatara

19.09.2022.

21:40

Autor: P.F./HRT

Milo Đukanović

Milo Đukanović

Foto: Zeljko Lukunic / Pixsell

Većina zastupnika u crnogorskom parlamentu predložila je predsjedniku Milu Đukanoviću da mandat za sastavljanje nove vlade da Miodragu Lekiću.

Krajem prošlog mjeseca vladi premijera Dritana Abazovića izglasano je nepovjerenje, a u ponoć istječe rok do kada bi Đukanoviću trebao stići prijedlog za novog mandatara.

Lekića je podržala većina od 41 zastupnika iz stranaka koje su na izborima u kolovozu 2020. godine porazile Demokratsku partiju socijalista i Đukanovića nakon 30 godina vlasti i poslali ih u oporbu. Podršku Lekiću, uz prosrpski Demokratski front i Demokrate bivšeg predsjednika skupštine, dali su i zastupnici Ujedinjene reformske akcije aktualnog premijera Abazovića, koji je nakon postizanja dogovora rekao da je optimist da će Crna Gora uskoro dobiti novu vladu.

Lekić ima našu podršku, vjerujem da će biti naklonjen da što se stavi na papir da se provodi. Očekujemo od Đukanovića da mu da mandat, rekao je Abazović u Washingtonu gdje je imao niz sastanaka s američkim dužnosnicima. Istaknuo je da nova vlada neće mijenjati vanjskopolitički smjer Crne Gore.

Miodrag Lekić, najstariji je zastupnik u crnogorskom parlamentu, u karijeri je bio i ministar vanjskih poslova Crne Gore te u vrijeme vlasti Slobodana Miloševića veleposlanik Savezne Republike Jugoslavije u Italiji.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priopćio je prije dva dana kako je ta država blizu izvanrednih parlamentarnih izbora, jer se nova većina ne može dogovoriti oko kandidata za mandatara, a da rok za njihov prijedlog istječe u ponedjeljak u ponoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!