Crna Gora: Zabranjeni novogodišnji koncerti i proslave na trgovima

13.11.2021.

10:31

Autor: T.D./HRT/Hina

Podgorica

Podgorica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Crnogorske zdravstvene vlasti zabranile su održavanje koncerata planiranih za doček nove godine na trgovima širom Crne Gore uslijed rasta broja oboljelih i umrlih od koronavirusa.

Ta je zabrana u sklopu novih epidemioloških mjera koje će stupiti na snagu u ponedjeljak, a koje također predviđaju zabranu svadbi, zabranu rada noćnih klubova, te ograničavanje rada ugostiteljskih objekata do ponoći.

U crnogorskim medijima već je objavljeno da je na trgu u Budvi bilo planirano gostovanje hrvatskog Zlatana Stipišića Gibonnija, u Kotoru je trebao nastupati Zdravko Čolić, a u Baru Dino Merlin i slovenska zvijezda Senidah.

- Epidemiološka situacija ne dopušta ovakva okupljanja... Vi znate da se situacija može promijeniti, ali ne vjerujem da se za tako kratko vrijeme može promijeniti da bi dopustili okupljanja na trgovima, rekla je novinarima ministrica zdravlja Jelena Borovinić-Bojović komentirajući mogućnost da se ova odluka promijeni tijekom prosinca.

Ona je podsjetila da je nacionalna digitalna covid uvjet za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, te za predstave i sportska natjecanja.

Ministrica je ponovila da vlada u Podgorici razmatra mogućnost, da od 1. prosinca Covid potvrda bude obavezna za sve zaposlene u javnoj upravi - zdravstvu, prosvjeti, policiji i vojsci.

- Svi koji su preminuli u Crnoj Gori od 1. svibnja do danas, a imali su ispod 40 godina, nisu bili cijepljeni. Molim građane da poštuju mjere i da se cijepe kako bi se zaštitili od teških oblika bolesti i smrtnih ishoda, a sve nadležne službe odgovorne za kontrolu mjera pozivam da budu ustrajni na zajedničkom zadatku suzbijanju epidemije, istaknula je Borovinić Bojović.

Crna Gora do sada je cijepila oko 55 posto odraslog stanovništva. Od početka pandemije, koronavirus je potvrđen kod više od 150 tisuća stanovnika Crne Gore, što je gotovo četvrtina populacije te zemlje, dok je od posljedica zaraze preminulo blizu 2200 osoba ili 0,3 posto ukupne populacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!