14:52 / 23.07.2021.

Autor: Hina/HRT

Crna Gora zatvorila diskoteke, od kolovoza samo cijepljeni mogu u kafiće

Crna Gora zatvorila diskoteke, od kolovoza samo cijepljeni mogu u kafiće

Crna Gora zatvorila diskoteke, od kolovoza samo cijepljeni mogu u kafiće

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Crnogorske zdravstvene vlasti u petak su na sedam dana zabranile rad diskoteka i noćnih klubova na otvorenom i u zatvorenom prostoru, nakon što je posljednjih dana naglo porastao broj oboljelih na dnevnoj razini.

Crna Gora posljednja tri dana bilježi u prosjeku oko 60 oboljelih dnevno, najviše u posljednja dva mjeseca. Ipak, zdravstvene vlasti te zemlje tvrde da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori i dalje povoljna, što je utvrdila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ali poziva se na oprez.

Prema posljednjim najavama i upozorenjima Savjet za borbu protiv koronavirusa reagiraoje momentalno, nakon prvih signala, zbog promjene epidemiološke situacije, i epidemiološke mjere prilagodili smo situaciji na terenu, rekao direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Igor Galić, istaknuvši kako očekuje da će nakon sedam dana, već 2. kolovoza, diskoteke i noćni klubovi početi ponovno raditi.

Također, zabranjeni su glazbeni festivali te sva okupljanja u zatvorenom prostoru. Otprije je muzika uživo dopuštena jedino na terasama ugostiteljskih objekata i to do ponoći. No budući da su te epidemiološke mjere kršene, zdravstvene vlasti zaprijetile su da će kafiće i restorane koji ne budu poštovali mjere kažnjavati zatvaranjem objekata od tri do 30 dana.

Posebna novina koju je Galić najavio jest da će od 2. kolovoza boravak u unutrašnjosti ugostiteljskog objekta biti dopušten samo cijepljenima, onima s PCR testom i onima koji imaju dokaz da su preboljeli COVID-19, pri čemu se ne prihvaćaju brzi antigenski i testovi na antitijela.

Prema Galićevim riječima, u posljednje vrijeme najčešće su obolijevali mladi i necijepljeni do 29 godina.

On je također rekao da delta-varijanta virusa još nije službeno potvrđena u Crnoj Gori te da je na koronavirus testirano 11.450 turista, od kojih su samo 153 bila pozitivna.

U Crnoj Gori do sada je dvjema dozama cijepljeno više od 35 posto odraslog stanovništva, dok je COVID-19 preboljelo više od 100 tisuća stanovnika Crne Gore ili više od 15 posto stanovništva te zemlje. Ukupan broj preminulih od početka pandemije je 1.624.

Crna Gora je početkom godine bila u vrhu liste zemalja u Europi po broju aktivnih slučajeva i novozaraženih. Prvih dana ožujka crnogorske zdravstvene vlasti uvele su restriktivne epidemiološke mjere koje su bile na snazi pet tjedana i koje su dale rezultat. Sredinom travnja počelo je ukidanje epidemioloških mjera, koje su potpuno liberalizirane početkom ljetne turističke sezone.

U toj zemlji, prema podacima koji su priopćeni iz vlade, trenutačno boravi više od 100 tisuća turista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!