Crna Gora zatvorila granice za strance iako nema koronavirusa

15.03.2020.

23:36

Autor: P.F./Hina

Crna Gora, foto: pixabay

Crna Gora, foto: pixabay

Foto: - / -

Također se na dva tjedna zatvaraju svi ugostiteljski objekti u Crnoj Gori, dječje igraonice i teretane i sportski centri. Ograničen je i broj kupaca koji se mogu istovremeno naći u velikim trgovačkim centrima.
Crna Gora je donijela odluku o zatvaranju granica za strance i obveznu samoizolaciju za putnike iz inozemstva, iako u toj zemlji, jedinoj u Europi, još nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom.

Zemlja je također odlučila da se na dva tjedna zatvore svi ugostiteljski objekti u Crnoj Gori, dječje igraonice i teretane i sportski centri. Također, ograničen je broj kupaca koji se mogu istovremeno naći u velikim trgovačkim centrima na 50 i na tržnicama na maksimalno 100.

- Želimo ostati dio Europe koji nema virusa i pokazati da svi mi zajedno imamo mogućnost spriječiti pojavu i širenje ove bolesti u Crnoj Gori. Da bismo to uspjeli potreban je dobar i organiziran odgovor sviju nas. Svatko od nas pojedinačno treba tome dati doprinos. Molim sve da poštuju mjere koje smo preporučili, rekao je na konferenciji za medije direktor crnogorskog Instituta za javno zdravstvo Boban Mugoša.

Jedna od mjera koja je objavljena večeras je i privremena zabrana stranim državljanima da uđu u Crnu Goru bez obzira odakle dolaze, osim stranaca sa stalnim boravkom u Crnoj Gori i stranaca koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet roba. Izdana je i mjera obvezne samoizolacija od 14 dana za sve crnogorske građane koji dolaze iz inozemstva.

- Crna Gora pažljivo prati i analizira iskustva drugih. Uvedena ograničenja i mjere do sada su opravdane i bio je to odgovoran pristup, priopćio je potpredsjednik crnogorske vlade Milutin Simović koji je rekao i da je vlada Crne Gore sprema kapacitete svojih luka staviti na raspolaganje državama u regiji, kao izraz razumijevanja, suradnje, otvorenosti i podrške, koja je potrebna svima nama u regiji.

Crnogorska vlast u petak je donijela odluku o zatvaranju svih obrazovanih ustanova u zemlji na dva tjedna te je zabranila sva javna okupljanja. Svi zaposleni pozvani su da, ako to mogu, posao rade od kuće, dok je poslodavcima naređeno da roditeljima koji imaju djecu mlađu od 11 godina daju plaćeni dopust.

Istovremeno u Crnoj Gori je preko medija i društvenih mreža počela kampanja pod naslovom "Sjedi doma", u kojoj poznate ličnosti pozivaju građane u Crnoj Gori da bez prijeke potrebe ne izlaze iz kuće.

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori poslušala je poziv nadležnih službi i zaustavila je prosvjede koji su dva puta tjedno okupljali i po nekoliko desetina tisuća ljudi u svim crnogorskim gradovima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!