10:45 / 05.05.2021.

Autor: HRT/Hina

Crnogorci tvrde da su postavili europski rekord - cijepili 1,5 posto ljudi u danu

 Prema dostupnim podacima, do sada je rekorder bila Njemačka

Prema dostupnim podacima, do sada je rekorder bila Njemačka

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Crnoj Gori je prvog dana masovnog cijepljenja cijepivo primio oko 10 tisuća stanovnika, što je 1,5 posto ukupne populacije te zemlje, priopćilo je u srijedu ministarstvo zdravlja te zemlje.

Time je, kako su izračunale crnogorske zdravstvene vlasti, Crna Gora postavila rekord u Europi po broju datih doza u jednom danu srazmjerno broju stanovnika. Prema dostupnim podacima, do sada je rekorder bila Njemačka, koja je cijepila milijun stanovnika u jednom danu, što je 1,2 posto njene populacije.

Ovo je uspjeh cijele države, s naglaskom na građane čija je svijest o značaju cijepljenja za čistu desetku, poručila je crnogorska ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Masovno cijepljenje stanovništva u Crnoj Gori počelo je u utorak nakon što je tijekom vikenda iz Kine dopremljeno 200 tisuća doza Sinopharmovog cjepiva.

Prvih dvije tisuće doza BioNTech/Pfizer cjepiva koje je donirala Europska unija u Crnu Goru su stigle jučer i one su namjenjenjene prioritetnim skupinama, u koje spadaju medicinski radnici i teški kronični bolesnici. EU će do kraja kolovoza Crnoj Gori donirati ukupno 42 tisuće doza tog cjepiva.

Do sada su u Crnoj Gori korištena ruska i kineska cjepiva te 24 tisuće doza AstraZeneca cjepiva, koje su kupljene kroz Covax program.

Broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori naglo je opao nakon što su zdravstvene vlasti sredinom ožujka uvele rigorozne epidemiološke mjere, zatvorivši obrazovne ustanove, ugostiteljske objekte, teretane i fitnes i trgovačke centre.Takve mjere, koje su vrijedile nepunih pet tjedana, dale su rezultate pa je broj aktivnih slučajeva zaraze smanjen s oko 10 tisuća na nešto preko dvije tisuće oboljelih.

Crna Gora je u drugoj polovici travnja gotovo normalizirala život ublažavajući gotovo sve epidemiloške mjere, ostavljajući obavezu nošenja zaštitnih maski na otvorenome i u zatvorenom prostoru, zabranu okupljanja te policijski sat od 24 sata do 5 sati ujutro.

Posljednja dva dana broj oboljelih na dnevnoj razini prvi puta od početka godine bio je ispod 100.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!