16:37 / 10.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Crnogorske vlasti pooštrile epidemiološke mjere, 'lockdown' u Tivtu i Budvi

Testiranje na Covid-19

Testiranje na Covid-19

Foto: Ilustracija/EXPA / Pixsell

Crnogorske zdravstvene vlasti pooštrile epidemiološke mjere, nakon što je od početka godine od koronavirusa dnevno obolijevalo oko 500 stanovnika Crne Gore ili 0,1 posto ukupne populacije te zemlje.

Novim mjerama uvodi se policijski sat od 21 do pet ujutro, zabranjuje se međugradski promet od petka do ponedjeljka, a ugostiteljski objekti će raditi do 18 sati uz zabranu emitiranja glazbe. Radno vrijeme trgovina ostaje do 20 sati.

U općinama Budva i Tivat, gdje je najteža epidemiološka situacija, vrijedit će još oštrije mjere koje predviđaju zabranu rada obrazovnih ustanova, trgovina na malo, ugostiteljskih objekata, tržnih centara i fitnes centara, a stanovnicima se preporučuje da ne napuštaju svoje općine. U tim gradovima 14-odnevna stopa oboljelih na 100 tisuća stanovnika iznos 2000 te su čelnici tih općina u utorak zatražili hitnu reakciju nadležnih.

Ranijim mjerama, uvedenim sredinom siječnja, policijski sat počinjao je u 22 sata, trgovine i kafići radili su do 20 sati, a ulazak u Crnu Goru bio je dopušten bez negativnog testa na koronavirus.

Nove mjere predviđaju sada da je negativni PCR test obavezan za putnike koji dolaze iz Velike Britanije, Sjeverne Irske, Izraela, Indije, Bahreina, Libanona, Južnoafričke Republike, Brazila, SAD-a, Latvije, Estonije, Litve, Malte, Francuske, Španjolske, Portugala, Nizozemske, Irske, Belgije, Danske i Češke.

Popunjenost bolničkih kapaciteta u Crnoj Gori za Covid pacijente je 67 posto, priopćila je ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović, čiju ostavku traži crnogorska oporba zbog kašnjenja vakcinacije te njenog odbijanja donacije od nekoliko tisuća doza cjepiva koju su ponudili poslovni ljudi bliski predsjedniku Milu Đukanoviću.

Ministrica Borovinić Bojović priopćila da krivicu za kašnjenje cijepljenja ima prethodna vlada jer sredinom prošle godine, kada se to drugi dogovarali, nije učinila ništa da cjepivo na vrijeme stigne u Crnu Goru. Najavila je da se uskoro očekuje dolazak prvih ruskih cjepiva u zemlju, no ne navodeći konkretan datum.

Nakon formiranja nove crnogorske vlasti tijekom jeseni, nova vlada ukinula je prethodna tijela koja su bila nadležna za odgovor te države na krizu koju je izazvala pandemija koronavirusa, te su formirali nova radna tijela, dok su usporedno smijenjeni čelnici većine medicinskih ustanova u Crnoj Gori i na njihova postavljeni novi, bliski novoj vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!