21:29 / 09.09.2020.

Autor: V.K./Hina

Crnogorski epidemiolozi: situacija može postati dramatična

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Foto: - / REUTERS

Nakon što je drugi dan za redom u Crnoj Gori registrirano više od 200 slučajeva zaraze koronavirusom, vodeći crnogorski epidemiolog Boban Mugoša upozorio je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma ozbiljna.
Nakon što je drugi dan za redom u Crnoj Gori registrirano više od 200 slučajeva zaraze koronavirusom, vodeći crnogorski epidemiolog Boban Mugoša upozorio je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma ozbiljna i da ide ka dramatičnoj.

Mugoša, koji je direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje, rekao je da analize te ustanove posljednjih dana pokazuju da je skoro 30 posto testiranih pozitivno na koronavirus.

- Sada molim, ne više građane, jer njih smo do sada stalno molili. Sada molimo sve one koji mogu da utječu na građane, političare, religijske vođe, istaknute kulturne, prosvjetne, sportske i druge ličnosti da pomognu i svojim apelima učine da što više stanovnika Crne Gore zaista primjenjuje sve mjere koje se mjesecima spominju, a koje mogu da učine da situacija postane bolja, odnosno da ne izgubimo kontrolu nad epidemijom, gdje ćemo imati veliki broj oboljelih i umrlih, rekao je Boban Mugoša.

On je istaknuo da bi strikno poštovanje mjera 15 do 20 dana moglo da dovede do toga da u Crnoj Gori postoji potpuna kontrola nad epidemijom, u suprotnom može doći do novog zaključavanja cijelih gradova.

Što znači da ćemo morati da se vratimo unazad, ne jedan, nego sedam koraka, u ožujak i travanj. Ovo je prilika da se svi fokusiraju na trenutno najveći problem u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu da nam predstoji otvaranje škola, a u isto vrijeme počinju respiratorne infekcije, gdje će se ovaj problem samo umnožiti, rekao je Mugoša, ponavljajući da građani Crne Gore moraju nositi maske, držati fizičku i socijalnu distancu, voditi računa o higijeni ruku i prostora, te da jedino to može dovesti do usporavanja širenja koronavirusa.

U Crnoj Gori je u posljednja 24 sata registrirano 219 novih slučajeva zaraze, i dvije smrti od posljedica koronavirusa. Broj inficiranih svakodnevno raste nakon parlamentarnih izbora koji su održani 30. kolovoza, a tokom kojih su i vlast i oporba i pored zabrane zbog loše epidemiološke situacije masovno okupljali svoje pristalice.

Posljednji veliki skup održan je u nedjelju u Podgorici, kome je prema procjeni policije prisustvovalo 50 tisuća građana Crne Gore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!