Crnogorski intelektualci oštro kritizirali kabinet Z. Krivokapića

26.11.2020.

22:46

Autor: T.V./Hina

default error photo
Dan prije nego što će mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić službeno predstaviti svoj kabinet, 150 intelektualaca i kulturnih djelatnika iz Crne Gore uputilo mu je otvoreno pismo u kojem kritiziraju buduću vladu.
Dan prije nego što će mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić službeno predstaviti svoj kabinet, 150 intelektualaca i kulturnih djelatnika iz Crne Gore uputilo mu je u četvrtak otvoreno pismo u kojem kritiziraju buduću vladu.

Potpisnici otvorenog pisma navode da je činjenica da je mandatara predložila Srpska pravoslavna crkva, te da je njezin utjecaj na formiranje vlade jasan i zbog nekih kadrovskih rješenja. U pismu tvrde i da je buduća vlada sve osim, kako je najavljena, vlada stručnjaka, reformska i pomiriteljska.

Vlada mandatara Zdravka Krivokapića koja je najavljena kao vlada stručnjaka, reformska i pomiriteljska i prije nego što je konstituirana pokazuje besprimjerni šovinizam, jezik mržnje, negiranje tradicijske, kulturne i nacionalne posebnosti Crnogoraca", piše u otvorenom pismu.

Zdravko Krivokapić u petak u podne predstavit će kandidate za ministre u vladi koja bi trebala biti izabrana na sjednici crnogorskog parlamenta 2. prosinca.
Kako je ranije objavljeno u vladi neće biti političara, već oni ljudi koje Krivokapić smatra stručnima u njihovim područjima, i koji su uglavnom bliski SPC-u.

Jedini političar koji bi mogao ući u vladu, ako dobije podršku ostalih koalicijskih partnera je Dritan Abazović, kojeg Krivokapić planira za jedinog potpredsjednika vlade i ministra obrane.

Za veći dio crnogorske javnosti, najspornija je kandidatura Vesne Bratić, izvanredne profesorice filozofskog fakulteta u Nikšiću, za ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta. Zbog stavova Vesne Bratić na društvenim mrežama njenoj kandidaturi usprotivio se veliki dio crnogorske javnosti.

Ona je primjerice na društvenim mrežama napisala je da je hrvatski kolumnist i pisac Boris Dežulović - đubre ustaško, nema lijepih riječi ni za Crnogorce, a sebe smatra "srpskom nacionalisticom".

Podršku ovoj vladi najavile su sve stranke koje čine novu većinu u crnogorskom parlamentu iako je većina čelnika razočarana u Krivokapićev izbor budućih ministara i javno ga kritizira.

Na parlamentarnim izborima održanim 30. kolovoza Demokratska partija socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića prvi puta je nakon 3 desetljeća izgubila izbore i prešla u oporbu.

Novu vlast čine prosrpska koalicija Za budućnost Crne Gore, formirana pod utjecajem SPC-a, a na čijem je čelu mandatar Zdravko Krivokapić i dvije građanske koalicije Mir je naša nacija Alekse Bečića, aktualnog predsjednika parlamenta i Crno na bijelo Dritana Abazovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!