Crnogorski spasioci kreću u Tursku, počelo prikupljanje pomoći

07.02.2023.

12:44

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Ekipa vatrogasaca spasilaca iz Crne Gore krenut će u utorak navečer u Tursku, kako bi pomogli turskim kolegama u područjima pogođenim u ponedjeljak katastrofalnim potresom.

U Tursku putuju ukupno 23 crnogorska vatrogasca spasioca, nakon što je službena Ankara uputila zahtjev za pomoć, preko Mehanizma za civilnu zaštitu Europske unije, NATO-a i Ujedinjenih naroda radi spašavanja stanovništva od potresa koji je pogodio tu državu.


Crna Gora je također formirala ekipu spasilaca, njih 23, koja bi večeras trebali krenuti u Tursku u grad Adana za početak, jer je tamo formiran krizni stožer, a onda će po potrebi biti upućivani u druga ugrožena područja, rekao je veleposlanik Turske u Podgorici Barish Kalkavan.


U Tursku kreću spasioci iz svih crnogorskih gradova, a inicijativa je potekla od čelnika grada Kotora koji je grad pobratim s gradom Geziantepom.


- Odazvali smo se njihovom pozivu, a odazvali su se i spasioci iz ostalih općina tako da večeras krećemo kako bismo pomogli narodu Turske koje je zadesio katastrofalan zemljotres, kazao je za crnogorske medije zapovjednik Službe zaštite i spasavanja Nikšića Slavko Tadić, koji sa sobom vodi još 11 kolega iz tog grada.


Stanovnici Podgorice organizirali su prikupljanje odjeće i obuće za stanovnike pogođenih područja u Turskoj, a do sada prikupljeno poslat će kao prvu pomoć zrakoplovom kojim putuju crnogorski spasioci u tu zemlju.


Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da prema informacijama s kojima za sada raspolaže, u razornom potresu u Turskoj nema poginulih, niti ozlijeđenih državljana Crne Gore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!