Čuda su moguća, u ruševinama se i dalje spašavaju ljudi

09.02.2023.

12:32

Autor: Kristina Pešić/Vijesti/HRT/R.S.

Spašavanje preživjelih u potresu

Spašavanje preživjelih u potresu

Foto: Irakli Gedenidze / Reuters

Sve su manje nade da ima preživjelih u razornom potresu u Turskoj i Siriji. Prošla su i 72 sata, rok koji je presudan za pronalaženje živih pod ruševinama. A broj preminulih - raste. Dosad je u obje zemlje poginulo gotovo 16 tisuća, a ozlijeđeno oko 50 tisuća ljudi.


Prošla su 72 sata koja stručnjaci smatraju ključnima u akcijama spašavanja. Ako i prežive urušavanje i hladnoću, bez vode se teško može nakon tri do pet dana.

- Sada je 21 sat i 48 minuta. Stigli smo do preživjelog, imamo još jednu osobu dolje izašao je iz ruševina nakon gotovo 65 sati, stoji u priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite. 

Bila je to djevojčica koja je uspjela pobijediti u toliko puta isticanoj bitci s vremenom koju otežavaju niske temperature, nedostatak ljudi i opreme, naknadni potresi, brzina dolaska do unesrećenih. I proteklu noć, spasioci su se trudili izvući zarobljene i utješiti ih.

- Pored mene je bila moja rođakinja. Tijekom potresa, pala je betonska ploča i srušila me na pod, rekla je jedna od spašenih žena. 

Preživjeli više nemaju dom. Postali su beskućnici, prisiljeni tražiti privremeno sklonište i hranu. Mnogi se ne žele maknuti od ruševina jer ih ne napušta nada da su pod njima njihovi članovi obitelji još uvijek živi.

- Treba nam jedan buldožer, ova zgrada je u lošem stanju, a tu ima male djece. Imam dva nećaka i nisam siguran jesu li živi ili ne, ali još se nadam da su živi jer se kuća nije potpuno srušila. Dakle, to bi moglo značiti da ima života, kazao je građanin.

Suočen s bijesom onih koji su ostali bez ičega, frustriranih zbog sporog dolaska spasilačkih ekipa, predsjednik Erdogan je priznao da je bilo problema s početnim odgovorom njegove vlade na ovu katastrofu. I noćas je obilazio potresom pogođena područja.

- Sve državne institucije trenutačno su mobilizirane. Prvog dana imali smo nekih problema, ali onda drugog dana i danas situacija je stavljena pod kontrolu. Nikada ne dopuštamo da naši građani budu ostavljeni na ulicama. Danas je vrijeme zajedništva i solidarnosti, rekao je Recep Tayyip Erdogan, turski predsjednik.

Do područja u blizini sirijske granice, pristup je još teži. Spasilački timovi nisu mogli doći do mnogih područja pogođenih ratom. U urušenoj zgradu u Harasti, bivšem bojnom polju između vladinih snaga i pobunjenika, ostale su zarobljene dvije obitelji, a spasilačke ekipe pokušavaju doći do njih. Stručnjaci smatraju da ovo nije kraj nevoljama.

- Arapska ploča sudarila se s europskom i stvorila veliku pukotinu u zemljinoj kori, što ukazuje da možemo očekivati još jačih potresa. Došlo je i do iznimno velikog oslobađanja energije. Ovo je doista jedan od najjačih potresa na ovom području u posljednjih nekoliko godina, kazao je Muhammad Al-Asiri, predsjednik sirijskog Astronomskog društva.

Svjetska zdravstvena organizacija šalje 3 milijuna dolara pomoći iz svog fonda za hitne slučajeve, kao i medicinsku opremu, a EU priprema donatorsku konferenciju. U međuvremenu, bitka za svaki život i dalje traje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!