10:19 / 02.11.2020.

Autor: P.F./Hina

Čudo u Turskoj: spašene dvije djevojčice

Foto:  ISTANBUL FIRE DEPARTMENT/Reuters

Foto: ISTANBUL FIRE DEPARTMENT/Reuters

Foto: - / REUTERS

Spasilački napori se nastavljaju na osam zgrada u Izmiru gdje je poginulo 79 osoba, zbog čega je potres koji se dogodio u petak u Turskoj odnio najviše života u posljednjem desetljeću.
Čudo u Turskoj. Tri dana nakon razornog potresa, spasioci su u Izmiru pod ruševinama pronašli i spasili dvije djevojčice. Trogodišnja Elif pod ruševinama je provela čak 65 sati, a 14-godišnja Idil 58.

Za herojski pothvat spasioci su pozdravljeni velikim pljeskom. Također dvije sestre i brat trogodišnje Elif spašeni su u subotu zajedno s njihovom majkom, no jedno je dijete poslije umrlo.

Spasilački napori se nastavljaju na osam zgrada u Izmiru gdje je poginulo 79 osoba, zbog čega je potres koji se dogodio u petak u Turskoj odnio najviše života u posljednjem desetljeću. Dvoje tinejdžera izgubilo je život na grčkom otoku Samosu, rekle su vlasti.

Televizijske snimke pokazuju kako spasioci djevojčicu Elif izvlače iz ruševina i voze u ambulantu na kolicima, 65 sati nakon potresa.

- Tisuću puta hvala tebi, moj Bože. Izvukli smo našu malenu Elif iz stambenog bloka, tvitao je Mehmet Gulluoglu, šef vladine agencije za katastrofe (AFAD). 

Više od 3500 šatora i 13.000 kreveta na raspolaganju je preživjelima kao privremeno utočište, prema riječima AFAD-a, iz kojeg je rečeno da je 962 ljudi ozlijeđeno u potresu u petak.

Više od 740 žrtava dosad je pušteno iz bolnice, rekao je AFAD.

Bio je to najsmrtonosniji potres u Turskoj poslije onog koji je 2011. godine pogodio grad Van na istoku zemlje i u kojem je stradalo više od 500 ljudi.

Potres u siječnju ove godine usmrtio je 41 osobu u istočnoj provinciji Elazig.
Turskom prolaze rasjedi te je sklona potresima. Godine 1999. na sjeverozapadu Turske u dva snažna potresa poginulo je 18.000 ljudi. Potres koji je po istanbulskom Institutu Kandili bio magnitude 6,9, imao je epicentar u Egejskom moru, sjeveroistočno od Samosa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!