13:29 / 26.05.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Cummings kritizirao Johnsonovu vladu zbog "katastrofalnog" odgovora na pandemiju

Dominic Cummings, bivši savjetnik britanskog premijera Borisa Johnsona

Dominic Cummings, bivši savjetnik britanskog premijera Borisa Johnsona

Foto: Toby Melville / Reuters

Dominic Cummings, bivši savjetnik britanskog premijera Borisa Johnsona, optužio je svog bivšeg šefa za katastrofalno upravljanje pandemijom Covida-19 u Velikoj Britaniji.

S gotovo 128 tisuća umrlih, Ujedinjeno Kraljevstvo ima peti najviši broj umrlih od Covida-19 u svijetu. Johnson je u početku pandemije optuživan da nije dovoljno ozbiljno shvatio njezinu prijetnju, piše agencija Reuters.

Cummings, strateg iza kampanje kojom se zagovarao britanski izlazak iz Europske unije 2016. godine, kao i iza Johnsonove velike izborne pobjede 2019., zastupnicima britanskog parlamenta rekao je da su britanska vlada i Johnsonov ured bili prespori u prepoznavanju nadolazeće krize.

Bivši savjetnik premijera kazao je kako je Johnson početkom 2020. Covid-19 smatrao pričom za plašenje, a da su u veljači 2020. neki ministri, ali i premijer, bili na odmoru.

Cummings tvrdi da je Johnson išao toliko daleko da je predložio da mu glavni medicinski savjetnik vlade Chris Whitty u televizijskom prijenosu uživo injekcijom unese koronavirus kako bi smirio javnost. Johnson je kasnije i dobio Covid-19 te je završio na intenzivnoj njezi.

Kad nas je javnost najviše trebala, vlada nas je razočarala, rekao je Cummings zastupnicima. Istina je da su niz ministara, dužnosnika i savjetnika poput mene bili katastrofalno ispod standarda koje javnost očekuje od vlade u krizi poput ove.

Cummings, koji je naglo napustio vladu nakon svađe s Johnsonom krajem 2020., ispričao se obiteljima umrlih zbog svojih i grešaka britanske vlade.

Odgovarajući na kritike bivšeg savjetnika, Johnsonov glasnogovornik u utorak je rekao kako je britanska vlada u svakom trenutku bila vođena najnovijim podacima koje je imala.

Reuters je nakon niza istraga ranije pisao kako je britanska vlada učinila nekoliko grešaka: presporo je registrirala dolazak zaraženih u državu, zakasnila je s uvođenjem restriktivnih mjera te je nastavila puštati zaražene pacijente u domove za starije i nemoćne.

Greške je priznao i sam Johnson, ali njegovi ministri tvrde da su djelovali pravovremeno u toj najvećoj zdravstvenoj krizi u proteklom stoljeću.

Johnson navodi i uspjeh u kampanji cijepljenja koja će omogućiti državi da vrati ekonomiju na razine prije pandemije brže od drugih zemalja.

Britanija ima peti najbrži program cijepljenja, nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izraela, Bahreina i Čilea.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!